Nyitókép forrása: pestisracok.hu

 

Peter Pellegrini szlovák kormányfő washingtoni látogatása nem meglepő, az USA részéről ez része közép-európai kapcsolatainak újból felélesztésére tett kormányzati törekvéseknek – mondta Rastislav Káčer egykori washingtoni szlovák nagykövet a Hospodárske Noviny online tévés csatornáján. Azzal kapcsolatban kérdezték,hogy mennyiben kirívó vagy sem, hogy hosszú idő után egy amerikai elnök újra fogad a Fehér Házban egy szlovák miniszterelnököt.

 

Peter Pellegrinit (Smer) ma délután 14:00-kor fogadja a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök. Legutóbb Robert Fico járt a Fehér Házban még kormányfőként 2013-ban, akkor még Barack Obama volt az amerikai elnök. Fico magát mindig is Amerika-kritikus politikusként pozicionálta, 2013-ban azonban már javában folyt az elnökválasztási kampány, ahol végül Fico Kiskával szemben maradt alul.

 

Káčer szerint azonban Fico akkori fogadása nem volt olyan „szívélyes”, mint Pellegrini mai találkozója, Bár Fico nagyon sokat lobbizott azért, hogy bejusson a Fehér Házba, sokáig úgy volt, hogy csak az amerikai alelnökkel találkozhat. Ennek oka az, hogy az amerikai elnök az állam feje és végrehajtó hatalom vezetője is egyben, miközben Szlovákiában az államfő nem egyenlő a miniszterelnökkel.

 hirdetes_400x285  

 

A volt nagykövet szerint Pellegrini mai washingtoni látogatása jóval „nagyobb tartalommal és szimbolikával bír”.

 

Az USA nélkül a szlovákokat elmagyarosították volna

 

Káčer elmondta, hogy Obama idején az amerikai kormányzat némileg lehanyagolta a közép-kelet-európai régiót, a Trump-adminisztrációban azonban több olyan személy is dolgozik, akik fontosnak tartották az kapcsolatok újbóli felélénkítését és szorosabbá tételét.

 

Káčer hangsúlyozta az Egyesült Államok pozitív szerepét a szlovák történelemben is. Szerinte, az USA-nak is köszönhető, hogy 1918-ban létrejöhetett Csehszlovákia.

 

„Az USA szerepe nagyon fontos volt 1918-ban, mert ha Woodrow Wilson nem támogatta volna, Csehszlovákia nem jött volna létre, a szlovákok pedig mára valószínűleg csak egy elmagyarosodott kis népi kisebbség lenne a Tátra tövében, és Közép-Európa sorsa teljesen más ként alakult volna, mint ahogy végül alakult”

 

fogalmazott. Káčer méltatta Bill Clinton elnök munkásságát is, aki elmondása szerint nyomást fejtett ki, hogy minél gyorsabban haladjon az EU bővítése a volt szocialista tömb országai körében.

 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.