Nyitókép forrása: körkép.sk/KPA

 

Lényegében stagnál a magyar iskolába beíratott elsősök száma, derül ki a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség (SZMPSZ) sajtóközleményéből.

 

Szlovákiában április 1-30. között zajlottak a 2019/2020-as tanévre vonatozó iskolai beiratkozások. Az SZMPSZ idén is felkérte az iskolákat, hogy írják össze a magyar iskolába íratott gyermekek számát. Az adatok szerint idén 3499 kiselsőst adtak fel szüleik magyar iskolába, egy évvel korábban ez a szám 3451 volt, ami érdemi előrelépést nem jelent.

 

Jellemző, hogy a beíratott gyermekek száma a szeptemberben magyar iskolapadba ülő elsősök számától általában alacsonyabb. Tavaly a 3451 beíratottról szeptemberre 3626-ra nőtt a ténylegesen magyar iskolában kezdők száma.

 hirdetes_400x285  

 

Az érdemi növekedés elmaradása ellenére pesszimizmusra talán nem annyira van okunk, mint a korábbi években. Amellett, hogy összességében is nőtt a beíratott elsősök száma, a tizenhat járásból 9-ben növekedés volt tapasztalható az előző évhez képest. A legkedvezőbben a Dunaszerdahelyi (+43 fő), a Losonci (+27) és a Rimaszombati járásokban (+21) alakultak a beíratási adatok.

 

Persze volt, ahol az elsősök számának csökkenése támaszt kihívásokat a szülők és az iskolák fenntartói elé. A Komáromi járásban csökkent leginkább a beíratott magyar elsősök száma (-34), de a Lévai járásnak sincs oka az örömre (-33).

 

További részleteket lásd lejjebb:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!