Nyitókép: körkép.sk

Összefoglaló és tüntetési információk.

 

Ma délután 14:00-tól ismét magyar szótól lesz hangos Pozsony. Civil összefogásnak köszönhetően tiltakozó akcióra kerül sor a szlovák parlament épülete előtt.

 

A Pozsonyba utazók számára jó tanács, hogy a parlamen előtti mélygarázs megtelte esetén a parlament feletti, a Mudroňova utcáról jobbra nyíló utcácskákban is lehet ingyenes parkolóhelyeket találni. Igaz, korlátozott számban.

 

 hirdetes_810x300  

A rossz idő ellenére a közösségi oldalon már tucatszámra jelentek meg fotók, fényképek a fővárosba igyekvő magyarokról. Kérjük olvasóinkat, küldjék el nekünk felvételeiket, hogy azokat közzétehessük.

 

Így érkeznek a magyar tüntetők Pozsonyba – Képek

 

A Körkép.sk természetesen ott lesz a megmozduláson és percről percre, élőben közvetít azt. Megszólítjuk majd Ondrej Dostált is, aki Bugár Bélával ellentétben támogatja a mai rendezvényt.

 

A tüntetés előzetes programja:

 

–  Kezdés 14.00 órakor – a Nélküled c. dallal

–  Szervezők köszöntője és beszéde

–  Népdal eléneklése: Tavaszi szél vizet áraszt (előadja: Csiba Júlia)

– Rastislav Galia, szlovák civil aktivista beszéde (magyarra fordítja: Samu István)

– Népdal eléneklése: A csitári hegyek alatt (előadja: Korpás Éva)

– A Csemadok képviselőjének beszéde

– Népdal eléneklése: Felszállott a páva (Écsi Gyöngyi előadása)

– Harangozó Gyula, Kossuth-díjas magyar táncművész, koreográfus, rendező szónoki beszéde

– A Himnusz közös eléneklése Kovács Koppány felvezetésével

– Vonulás a köztársasági elnök székhelyének számító Grassalkovich-palota elé

 

Miért is tüntetünk? Összefoglaló

 

A himnusz-ügy nagy port kavart Felvidék-szerte. Az SNS műhelyéből származó, a szlovákiai parlamenti képviselők jelentős többségének támogatását élvező törvény leginkább a DAC-szurkolók miatt születet, de célja az egész felvidéki magyarság megregulázasa.

 

Egy ilyen törvény természetesen össznemzeti összefogást szült.

 

Fű alatt átvitték: bírságolhatják a magyar himnusz eléneklését – nem csak a meccsek előtt

„Május 5-én, 14.00-kor, Pozsonyban, hangot adunk elégedetlenségünknek nemzeti imánk eléneklésével. Ne legyünk naivak, mint az elmúlt harminc évben oly sokszor, újra át próbálnak verni bennünket. Május 9-én csak akkor lesz pozitív változtatása a törvénynek, ha határozottan hangot adunk elégedetlenségünknek Pozsonyban. Ebben biztosak vagyunk.”

 

mondták a himnuszéneklés szervezői a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.

 

„Eddig is tiltották himnuszunk lejátszását a tanévnyitókon, a magyar tanítású nyelvű iskolákban, zászlóinkért pedig már régóta büntetnek, és most még inkább szigorítanák nemzeti szimbólumaink használatát. Szánalmas, komplexusokkal teli, soviniszta törvényt hozott a parlament Pozsonyban. Ezért ott kell kinyilvánítanunk elégedetlenségünket. Fel kell nyitni a képviselők szemét, tudatosítani kell bennük, hogy a felvidéki magyar nemzetközösség itthon van több mint ezer éve a Kárpát-medencének ezen a részén.”

 

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

 

A himnuszügy kirobbanását követően a Körkép.sk azonnal online petíciót indított, melyet a mai napig mintegy  nyolcezren írtak alá.

 

Látva a magyarság felháborodását a Most-Híd vezetősége próbálta menteni a menthetőt. Először bocsánatot kértek, és elosmerték, hogy átverték őket, a himnuszt tiltó mondat utólag került be a törvényjavaslatba.

 

Bastrnák Tibor a Pátria Rádióban magyarázkodott a himnusz éneklését büntető törvényről

 

Bugár Béla elismerte saját felelősségét:

 

Bugár a himnusztörvényről: Én csesztem el

Ondrej Dostál (SaS), aki egyedüliként hívta fel képviselőtársai figyelmét a magyar himnusz betiltására, lerántotta a leplet a most-hidas félremagyarázási kísérletekről:

 

Himnuszügy – Ondrej Dostál a Körképnek: A koalíció ezzel az előrehozott választásokra is játszhat (Interjú)

 

Az SNS az ügy kirobbanása után azzal magyarázkodott, hogy nem állt szándékában betiltani a himnuszéneklést, de azt továbbra sem értették, hogy miért akar bárki más himnuszt énekelni Szlovákiában, mint a szlovák:

 

Az SNS még mindig nem érti: “Szlovák állampolgárok Dunaszerdahelyen a magyar himnuszt? Hát hogyan?”

 

Az MKP sajnos ismét jókora fáziskéséssel reagál a dolgokra, április 12-re hívott csak össze sajtótájékoztatót, hogy vélhetően az EP-választások előtt másfél hónappal saját petíciójuk elindításáról beszámolhasson. Menyhárték pont egy hete sajtóztak a témában, akkor az hangzott el az MKP elnökétől, hogy petíciójukat már a múlt szombati DAC – Zsolna mérkőzés előtt szeretnék elindítani. Azóta eltelt egy hét és semmi.

 

hívtuk fel a figyelmet egy héttel az ügy kirobbanása után.

 

Nem csitulnak a himnuszügy következményei: Egység a Felvidéken, riadalom a politikában

 

„Akik elfogadták a törvényt, azok nem valók a parlamentbe“ – foglalta össze Berényi pártja tapasztalataiként a választópolgárok véleményét.

 

Himnusztörvény, MKP petíció – Berényi: Aki megszavazta, nem való a parlamentbe. Menyhárt: A Most-Híddal is tárgyalni kell

 

A hírt először megszellőztető, liberális értékeket valló szlovákiai magyar hírportál publicisztája később szinte mindenkit „vérivónak” bélyegzett, aki kiállt a magyar himnusz éneklése mellett, de egyben támadta vagy kritizálni merte a Most-Hidat. Különös, hogy csak az tűnt fel neki, hogy az általuk elindított témában milyen sokaknál került a Most-Híd célkeresztbe. Afelett valamiért átsiklott, hogy a magyar himnusz ügye hirtelen ugyanazon álláspont felé vitte egy adott témában a felvidéki magyar sajtó egészét, az Új Szótól a Paraméteren át a Körképig. Az én szememben ez nem vérivás, hanem reménysugár. Azt jelzi, vannak szent dolgok, amelyek felülírnak minden ideológiai, politikai, érdek- és világnézeti különbséget a felvidéki magyarság körében.

 

írta a Körkép.sk szerkesztője véleményrovatunkban.

 

Egyes szlovákiai (ál)magyar politikusoknak fel kéne fogni végre: vége a dalnak

 

A mai nap közeledtével ismét sikerült nemkívánt reflektorfénybe ákerülnie a Most-Hídnak, amikor Sárközy Irén majdnem ismét megszavazta a himnusz betiltását:

 

Himnusztörvény: Sárközy Irén (Most-Híd) ismét majdnem megszavazta a magyar himnusz betiltását

 

Ezek után Bugár Béla próbálta menteni a menthetetlent, és kijelentette, hogy szerinte nincs semmi értelme a vasárnapi himnuszéneklésnek.

 

Himnuszügy: Bugár szerint a vasárnapi himnuszéneklésnek semmi értelme, Ondrej Dostál nem így gondolja

 

Himnusztörvény, cserbenhagyás: Van különbség a Most-Híd és az MKP között?

A mai pozsonyi megmozdulásra a Felvidék minden szegletéből érkeznek a magyarok a fővárosba. Autókkal, buszokkal vágnak neki az útnak, hogy minél hangosabban zengjen: Isten, áldd meg a magyart!

 

A párt által szervezett Pro Probitate rezdezvény miatti időpontegyezés felháborodást váltott ki az MKP stabil választói körében is. Ezt látva az MKP és a Csemadok az eddigieknél nyomatékosabban is felszólította tagjait, hogy minél nagyobb számban vegyenek rész a pozsonyi tüntetésen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.