Összesen kilenc párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének a választások. Legalábbis ez derül ki az AKO-ügynökség legfrissebb felméréséből.

 

A felmérés szerint tovább folytatódik a Smer lassú, ám biztos zuhanása. Jelenleg 19,1 százaléknyi támogatottságot élveznek Ficoék. A második helyen tovább erősödött a Kotleba-féle ĽSNS. Míg az AKO áprilisban csak 11,5, májusban már 13,9 százalékra mérte őket.

 

Némileg csökkent a PS-Spolu koalíciós támogatottsága. Áprilishoz képest visszaestek a harmadik helyre, jelenleg 13,7 százalékkal követik Kotlebáékat.

 

 hirdetes_300x300  

A negyedik helyre szorult vissza az eddigi ellenzéki vezér Richard Sulík pártja, az SaS, bár áprilishoz képest sikerült növelniük támogatottságukat – jelenleg 13,1 %-kal a negyedikek.

 

Ötödikként jutna be a parlamentbe Igor Matovič és az OĽaNO. Míg áprilisban 8.6 százalékon mérték, májusban sikerült 9,2 %-ra növelniük támogatottságukat.

 

 

Az AKO szerint jelentősen visszaesett a Sme rodina. Áprilishoz képest 2,4 százalékpontot gyengültek. Jelenleg 8,3 százalékkal a hatodik helyen állnak.

 

Közel fél százalékot sikerült feltornáznia az SNS-nek. Míg Dankoékat áprilisban 7,6 százalékon mérte az AKO, addig májusban már 8 százalékot.

 

Némileg csökkent a KDH népszerűsége is. A májusi mérés szerint 6,6 százalékkal számolhatnának Hlináék.

 

 

Változatlanul 5,0 százalékra mérte az AKO Bugár Béla pártját, a Most-Hidat. Ezzel egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a vegyespárt a határon táncol.

 

Ugyancsak változatlanul 2,6 százalékra méri az AKO az MKP-t. Ez kevesebb, mint a (szlovák) állami támogatashoz szükséges 3 százalék. A felmérés tanulsága szerint Menyhárték nem tudták a maguk javára fordítani a himnusz-ügy miatt kialakult botrányt.

 

Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy az AKO a Most-Hidat rendszerint felülméri, míg az MKP-t némileg lehúzza. Ettől függetlenül, ha a felmérés nagyjából helyes, úgy kérdésessé válik az MKP jövője az Európai Parlamentben (is).

 

Az AKO április 29 és május 6 között 1000 fő megkérdezésével készítette el a felmérést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.