Nyitókép: HN

 

A legtöbb középiskolás és gimnazista Kotleba pártjára szavazna a május 25-i EP-választáson.

 

A dobogó első helyén a Kotleba-féle ĽSNS végzett, akikre a diákok 15,8%-a adta szavazatát. A második helyet a Progresívne Slovensko–Spolu koalíciójának sikerült megszereznie a szavazatok 12,5%-ával – derült ki a szimulált EP diákválasztásból.

 

 hirdetes_300x300  

Az ĽSNS-en és a PS/SPOLU-n kívül az EP-be kerülne az OĽaNO 9,8%-kal, a Sme rodina 7,7%-kal, az SaS 6,5%-kal, a Smer-SD 6,3%-kal, illetve a Priama demokracia 5,2%-kal.

 

Infografika forrása: HNonline.sk

 

Ők szereznének mandátumot

 

A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy az ĽSNS pártból Milan Mazurek, Marian Kotleba és Milan Uhrík, míg a PS/Spoluból Michal Šimečka, Dominik Hatiar és Lucia Kleštincová szerezne mandátumot az Európai Parlamentben.

 

Az diákok szavazata alapján az OĽaNO-ból Igor Matovič és Michal Šipoš, a Sme rodinából Eva Hudecová és Petra Krištúfková, az SaS-ból Lucia Ďuriš Nicholsonová, a Smerből Monika Beňová, a Priama demokráciból pedig Ibrahim Maiga kerülne be az EP-be.

 

„A választási preferenciák nagyban különböznek. Míg a szakközépiskolások és a szakiskolások Kotleba pártjára szavaztak, addig a gimnazisták inkább a PS/SPOLU koalícióra adták a voksukat“

 

– mondta Karolína Schwabová, a Középiskolásokért (Pre stredoškolákov) Polgári Társulás tagja.

 

Schwabová szerint az is érdekes, hogy a diákok szavazatai alapján a keresztény pártok közül egyik sem kerülne be az EP-be.

 

Táblázat forrása: Aktuality.sk/Študentské voľby

 

Figyelmeztetés

 

Dionýz Hochel, az Európai Parlament szlovákiai irodájának igazgatója a sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy „ha valaki a recesszióból választ, akkor annak tudatosítania kell, hogy az ilyen képviselő semmilyen szerepet nem fog játszani az EP-ben, befolyása pedig egyáltalán nem lesz”.

 

Véleménye szerint ez az eredmény egy nagy felkiáltójel Szlovákia azon lakosai számára, akik annyira elégedettek az EU-val, hogy el sem mennek választani.

 

Radovan Geist, az Euractiv elemzője szerint, ha ránézünk ezekre az eredményekre, akkor látjuk, hogy mely politikai pártok azok, amelyek elveszítik a fiatalokat, és ha továbbra is a jelenlegi úton fognak haladni, akkor vissza sem szerzik őket.

 

 „Fontos lenne elgondolkodnunk azon, hogy a fiatalok miért akarnak a fasisztákra szavazni. Ugyan megelégedhetünk azzal a magyarázattal, hogy az egész mögött egyfajta lázadás áll, de komolyabb kérdést vet fel az, hogy a fiatalok miért képesek összekötni a lázadásukat egy olyan párttal, amelyik aláássa a demokrácia alapjait“

 

– mondta Geist.

 

A szimulált választásokba összesen 204 középiskola és két főiskola kapcsolódott be. A diákválasztás során olyan 15 évnél idősebb diákok szavaztak, akik a valódi választásokon még nem vehetnek részt.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!