Nyitókép forrása: kronen.at

 

Peter Peter Pellegrini (Smer) szlovák kormányfő és Sebastian Kurz (ÖVP) osztrák kancellár között parázs vita alakult ki a mohi atomerőmű kapcsán az elmúlt napokban. Kurz korábban kijelentette, hogy „mindent elkövet a mohi atomerőmű beindításának megakadályozása érdekében. Pellegrini később erre úgy reagált, hogy az osztrák kancellár túllépte hatáskörét, és beavatkozott Szlovákia belügyeibe.

 

Pellegrini szerint ugyanis Szlovákia megfelelő, több évtizedre visszanyúló tapasztalattal rendelkezik a nukleáris energia termelésében. A hét elején azonban a Szlovák Villamosművek vezetője a parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán jelentette be, hogy a 3-as blokk beindítását elhalasztják, legalább novemberig, de akár jövő márciusig is.

 

Pellegrini: Addig nem indítjuk el Mohi harmadik blokkját, amíg nem biztonságos

  hirdetes_300x300   

 

A mohi atomerő ügye áprilisban vált nemzetközi feszültség forrásával, azután, hogy a hónap elején megjelent egy cikk az épülő 3-as és 4-es blokkal kapcsolatos hanyag és balesetveszélyes munkálatokról.

 

„Halál-reaktorok”

 

A Kronen Zeitung osztrák lap egy neve elhallgatását kérő, az erőmű bővítésén 3 éve dolgozó szlovák mérnökre hivatkozva április elején azt írta, hogy a mohi reaktorok „a legnagyobb feltételezhető balesettel fenyegetnek”.

 

A titokban meginterjúvolt szivárogtató súlyos hanyagságról és biztonsági hiányosságokról számolt be a 3-as reaktorblokk kapcsán. A cikk szerint „hihetetlenül nyomorúságos” építési hibákat és bűnöket követtek el a kivitelezők. A szivárogtató szerint a 3-as és 4-es blokkok így „halál-reaktorokká” válhatnak.

 

A mérnök szerint az osztrák határtól 100, a magyar határtól 40 kilométerre fekvő mohi atomerőmű időzített bomba. A nyomáscsökkentő torony acélborítását ementáli sajthoz hasonlított, mert „tízezernyi apró lyuk” keletkezett rajta (a cikk gyémántszilánkokat emleget). A lap Dr. Reinhard Ihriget, a Global 2000 szakértőjét is idézi, aki szerint egy esetleges földmozgás miatt az egész nukleáris létesítmény kártyavárként omlana össze.

 

A nyomáscsökkentő torony acéllemezei. Fotó forráas: Kronen.at

 

A 34 éve épülő 3-as reaktornál a felhasznált szabványok sem épp a legkörszerűbbek, de a mérnök beszámolója szerint a biztonsági kockázatokat tovább növelték például azzal, hogy a projektben részt vevő alvállalkozók munkája egyáltalán nem volt összehangolva, és hogy olyan hegesztőmunkások is dolgoztak a kiemelt projekten, akik nem rendelkeztek megfelelő képesítéssel. Az már csak hab a tortán, hogy a 7000 munkahelyet biztosító erőmű-bővítés költségei a tervezett összeg háromszorosára emelkedett.

 

A mohi pénznyelő margójára: Letartóztatott ügyvezetők, túlárazások, több éves késések

 

A Global 2000 szerint Szlovákia határokon átnyúló környezeti hatástanulmányt sem készített a projekthez.

 

A mohi atomerőmű új blokkjai elsősorban külföldi eladás céljából termelnének áramot. Ez persze konkurenciát jelentene az osztrák, drágább előállítási költségű megújuló forrásokra építő áramtermelőknek, tehát egy teljes ágazat versenyképessége kerülne veszélybe Ausztriában.

 

Ausztria ellenzi a mohi atomerőmű bővítését

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.