A himnuszos tüntetés szervezői rendre utasították Boris Kollár pártjának képviselőjét - Körkép.sk
Belföld

A himnuszos tüntetés szervezői rendre utasították Boris Kollár pártjának képviselőjét

A múlt vasárnapi magyar himnusz melletti kiállásról szóló rendezvény több nacionalista szlovák politikusnak sem tetszett

Nyitókép: Fuska Nikoletta felvétele

 

A múlt vasárnapi magyar himnusz melletti kiállásról szóló rendezvény több nacionalista szlovák politikusnak sem tetszett. Köztük volt Peter Pčolinský, Boris Kollár pártjának parlamenti képviselője is, aki már a tüntetés napján is rövid élő bejelentkezéssel borzolta a kedélyeket saját közösségi oldalán.

 

Pčolinský május 5-i élő videójához az alábbi szöveget írta:

 

„A parlament épülete előtt magyar zászlókkal tüntetnek. Sok zászlón a „Felvidék“ felirat szerepel…Ez a részükről nem más, mint színtiszta provokáció !!!

 

A parlament épülete előtti mai magyar demonstrációt provokációnak tartom! Nem tűrhetjük el, hogy a parlamentünk előtt több tucat magyar zászló lengjen „Felvidék“ felirattal. Főleg nem azután, hogy a koalíció kijelentette: módosítani fogják a vitás törvényt! Amennyiben a magyarok tüntetni akarnak, akkor álljanak ki a Most-Híd székháza elé, mert ők szavazták meg ezt a törvényt. A magyarok mai tüntetése provokatív és felesleges volt!“

 

 

Pčolinský a parlamentben is folytatta a hangulatkeltést, melyre a több mint ezer főt felvonultató magyar himnusz melletti kiállás szervezői nyilatkozatban reagáltak:

 

“Mi, alulírott Halász Béla, Samu István és Németh Titusz, a szlovák parlament épülete előtt 2019. május 5-én lezajlott „Himnuszunk a szabadságunk” demonstráció szervezői, határozottan elutasítjuk Peter Pčolinský képviselő úr (Sme rodina) kijelentéseit, amelyeket tiltakozó akciónk és annak résztvevői kapcsán tett a parlamentben 2019. május 9-én, az állami jelképekről szóló törvénymódosítás vitája során.

 

Ezúton felszólítjuk Peter Pčolinský képviselő urat, hogy ne sértegesse a szlovákiai magyar közösséget, és ne azonosítsa azt semmiféle külföldi politikai pártok tagjaival. Egyben felszólítjuk a szlovák parlament azon tagjait, akik megszavazták a Szlovák Köztársaság nemzeti jelképeiről szóló törvény módosítását, hogy mindig az ország valamennyi polgára érdekében munkálkodjanak – a magyar kisebbség tagjait is beleértve –, és ne húzzák elő a „magyar kártyát” annak érdekében, hogy ezzel szavazatokat nyerjenek a közelgő EP-választásokon, illetve hogy ezzel tereljék el a figyelmet az egészségügy, az oktatás és közéletünk egyéb területeinek súlyos problémáiról”.

Alább Peter Pčolinskýnak a május 9-i, himnusztörvénnyel kapcsolatos parlamenti felszólalását közöljük:

 

„Vasárnap éppen a parlament körül jártam, amikor a parlament épülete előtt kb. 50 magyar zászlót láttam. Mivel nem tudtam, hogy miről van szó, leálltam és megkérdeztem. Az állami szimbólumokról szóló törvény ellen tüntettek. Magyar rendszámú autók és autóbuszok. A Magyarországon élő magyarok a szlovák parlament elé jöttek magyar, illetve felvidékes feliratú zászlókkal, hogy itt tüntessenek.

 

Én azt kérdezem, hogy mégis miért tüntetnek? Ki hozta őket ide? A koalíció kijelentette, hogy a törvényt módosítani fogják, mert hiba csúszott bele. Akkor miért jöttek ezek az emberek egy olyan dolog miatt tüntetni, amit már előre tudtak, hiszen tudomásuk volt arról, hogy a törvényt módosítani fogják. A kérdés az, hogy ki játszik itt a magyar kártyával? Ki él vissza ezzel a helyzettel? Nem hiszem, hogy az SNS-sek vagy a Most-Híd hozta volna őket ide.

 

Engem, mint a parlament képviselőjének, kellemetlenül érintett, hogy a szlovák parlament előtt több tucat magyar zászló lengett „Felvidék” felirattal. Egy szerencse, hogy nem találtam gyorsan egy szlovák zászlót, mert legszívesebben odaálltam volna eléjük, hogy a tudtukra adjam: ez a Szlovák Köztársaság parlamentje!

 

Most képzeljék el, hogy szlovák zászlókkal – amelyekre az lenne írva, hogy „Magyarok a Duna mögé!” – tüntetést szerveznénk a magyar parlament elé. Nekik ez tetszene? Mert szerintem nem. Nekem, mint parlamenti képviselőnek szintén nem tetszett az, amit vasárnap láttam. De ki tehet erről? Az SNS és a MOST. Ez a ti munkátok, ti főztétek. Most már egyétek is meg.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gábor Szabó
2019. máj. 12. 18:55

Az EU-ban semmilyen törvény nem tiltja azt, hogy pl az egyik tagország területén egy másik tagország állampolgárai tüntessenek. Ha a tüntetést a rendőrség engedélyezte, akkor Pcolinsky elvtárs inkább vegyen az adófizetők pénzéből egy időgépet és repüljön vissza vele a Varsói Szerződésbe (ahova stilusa szerint egyébként is való).

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket