Nyitókép: SITA

 

Boris Kollár, a Sme rodina vezére ma élesen bírálta a Progresszív Szlovákiát a nacionalista francia politikusnő, Marine Le Pen látogatása után.

 

Kollár: Csak szapulni tudtak

 

 hirdetes_300x300  

A konferencia színhelyén, a Grand Hotel River Parknál az ultranacionalista és a szélsőjobboldali politika ellen tüntettek. A tüntetésen Miroslav Beblavý (Spolu) és Ivan Štefunko (Progresívne Slovensko) is részt vett.

 

 

A Grand Hotelben a Sme rodina égisze alatt az európai nacionalisták találkoztak Marine Le Pennel az élén. A találkozó célja a közelgő EP-választás előtti kampány volt, de a Nemzetek és Szabadság Európája frakció létrejöttéről is szó esett, melynek élén a fentebb említett Le Pen, és az olasz migránsellenes, populista párt vezére, Matteo Salvini áll.

 

 „Mivel nem voltak hajlandóak velünk tárgyalni, odamentünk hozzájuk. Francia croissantot vittünk nekik, de ők másra sem voltak képesek csak arra, hogy ócsároljanak és utálatot szítsanak. A saját szimpatizánsaikat arra szólították fel, hogy hazudjanak“

 

– mondta Kollár, majd hozzátette, hogy a progresszívek még át sem vették a hatalmat, máris hazudoznak.

 

Fotó: SITA

 

„Mit fognak csinálni akkor, ha már hatalmon lesznek?“

 

– tette fel a kérdést Kollár.

 

Štefunko is reagált

 

Štefunko úgy nyilatkozott, hogy a tüntetésen a PS/SPOLU-ból senki sem viselkedett illetlenül.

 

 „Meg vagyok róla győződve, hogy közülünk senki sem csinált semmit. Én az mellett vagyok, hogy mindig tisztességesen kell tünteti. Kollár úr nyilatkozatát nem akarom kommentálni, ez egyszerűen egy ideológiai összecsapás volt“

 

– mondta Štefunko.

 

Kollár elmondása szerint, amikor a mozgalma a hagyományokat, európai határokat és családokat akarja védeni, akkor jönnek az ún. „elitek“, és rögtön megbélyegzik őket.

 

„Reggelre virradóra extrémisták lettünk“

 

– mondta a konferencián a Sme rodina elnöke. Az extrémizmus kifejezés alatt Kollár olyan politikai hatalmat ért, ami már 30 éve váltja egymást, „extrém módon lop, hazudik és átveri a nemzetet“.

 

Le Pen a konferencián kijelentette, hogy Európának hatalmas politikai változásra van szüksége.

 

 „Európa jelenleg megtagadja a nemzetek saját létezését és véleményalkotását, amit a nemzetek és az emberek természetesen elutasítanak. A politikát továbbra is az oligarchák érdekében csinálják. Nagyon fontos, hogy az EP-választások egyensúlyt állítsanak fel a nemzetek és a globalizáció között“.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!