Nyitókép forrása: Matica Slovenská

 

Vasárnap leleplezték az évtized legnagyobb ellentmondását: egy Štúr-szobrot egy olyan városban, ahol a történelmi személyiség soha az életében nem járt. A többségi nemzet képviselői szerint „felejthetetlen élmény” azonban magyar szemmel egy jól megrendezett provokáció volt, amelynek célja a magyarok és a szlovákok közti feszültségkeltés, a szlovák dominancia magyarok orra alá dörgölése.  

 

Talán meg sem lepődünk, hogy az ünnepségen részt vevők tömegében „szlovák” népviseletbe öltözött idősebb emberek között láthattunk szlovák, maticás de még ĽSNS-es zászlókat is. A meghívott VIP-vendégek névsora is igen beszédes: Ivan Gašparovič egykori államfő, Štefan Harabin legfelesőbb bíró (mindketten a Mečiar-éra maghatározó alakjai), Vlagyiszlav Kulik orosz kulturális attasé, Jaroslav Paška (SNS) parlamenti képviselő és EP-képviselőjelölt, és persze, Milan Uhrík és Ján Kečkés (mindkettő ĽSNS) parlamenti képviselők.

 

 hirdetes_300x300  

 

A vendégek és résztvevők egy tucat busszal érkeztek az eseményre. Marek Hanuska, a Matica Slovenská alelnöke ünnepi beszédében kiemelte:

 

„Ľudovít Štúr emlékszobra Párkányban a legnagyobb, amit a Matica Slovenská valaha átadott szlovák történelmi személyiségről. Örülünk, hogy megszületéséhez a szlovák Köztársaság Kormányhivatala is hozzájárult, és hálásak vagyunk minden maticásnak, szlováknak de magyarnak is, akik hozzájárultak a szobor létrejöttéhez”

 

Mint mondta, a 19. századi szlovák megújhodási mozgalom képviselőjének „paradox módon eddig nem volt emlékszobra Párkányban, pedig a város már 71 éve viseli nevét”. Köszönetet mondott Párkány városa önkormányzatának is, amiért végül megkapták a szoborállításhoz szükséges engedélyt és azt is, hogy „méltó helyet kapott” az emlékmű.

 

 

A helyi de állíthatjuk, hogy a felvidéki magyar közösség nagy része már nem ennyire elégedett a szobor helyével. Tiltakozók a Mária Valéria-híd oldalára felfüggesztett transzparensen hirdették:

 

„Megalázták Štúrt azzal, hogy olyan magyar várost neveztek el róla, amelyet sosem látott, és azzal, hogy nem egy büszke szlovák város nevét viseli. Most másodszor is visszaéltek Štúr nevével”

 

A molinó  mellett egy kisebb kiírást is olvasható volt: „Párkány [ne egyenlő] Štúrovoval”.

 

A Duna-menti magyar többségű városokban viszonylag gyakoriak az olyan szlovák történelmi személyiségeknek állított szobrok, akiknek egyébként a térséghez semmi közük nem volt. 2010-ben Robert Fico Komárom városa beleegyezése nélkül avatta fel Cirill és Metód szobrát, amely most a Kossuth téri körforgalomban áll. Ugyenebben az évben ugyanebben a városban az akkor még Ján Slota által vezetett SNS kezdeményezésére egy Trianonért köszönetet mondó emlékmű is helyet kapott a határátkelő közelében. Azt az emlékoszlopot engedély nélkül állították fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.