Nyitókép forrása: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Ma késő délután 17:00-kor szavaz a parlament a himnusztörvényről, de még az utolsó pillanatok is tartogathatnak meglepetéseket.

 

Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő megint bizonyította, hogy jóval következetesebb álláspontot képvisel himnuszügyben, mint az egész most-hidas frakció. Saját módosító javaslatot dolgozott ki a himnusztörvény kapcsán, amit a törvényhozás elé fog terjeszteni a mai szavazás előtt. Ennek lényege, hogy gyakorlatilag a más államok himnuszáról szóló, egész vitatott bekezdést törölné a törvényből.

 

A Most-Híd módosító javaslata alapján ugyanis az illető passzus megmaradna, csak egy másik mondattal kiegészítve mentesítenék a tiltás alól a jogi és természetes személyeket. Vagyis, a szöveg egyik része bevezet egy tiltást, majd a vessző után a másik része semlegesíti azt.

  hirdetes_300x300   

 

Dostál javaslata szerint a bekezdés törlése jobb megoldás lenne, ráadásul utána elég lenne a protokolláris szabályokról szóló törvényt módosítani – ami a külföldi delegációk jelenlétében érvényes szabályokat is tartalmazza.

 

Információnk szerint Dostál javaslatát az alkotmányjogi bizottság elnöke, a Smeres Robert Mádej is támogatta, a bizottság egészében azonban nem kapott elegendő támogató szavazatot, ezért az SaS-es képviselő közvetlenül a parlament elé terjeszti majd be a javaslatát.

 

A dolog érdekessége, hogy a Körkép.sk értesülései szerint Mádej megfelelőbbnek tartotta volna a törvényt visszaállítani az SNS-es módosítás előtti, eredeti állapotába.

 

Dostál javaslata mellett szól, hogy a vitatott bekezdés teljes eltávolításával megakadályozható, hogy később újra betiltsák a más országok himnuszának éneklését. Például a most-hidasok által javasolt mondat későbbi törlésével. Rengeteg példa van arra, hogy a szlovák parlament adott területen hozott törvények kiegészítő javaslatain keresztül eszközöl ki törvénymódosítást egy teljesen más, nem kapcsolódó törvényben – ami nyilván nem mindig szúr szemet a nyilvánosságnak, a sajtónak, de még az ellenzéknek sem. A szlovák törvényhozásban gyakran alkalmazott „fű alatti” módosítások miatt megmarad a lehetősége, hogy a törvény vitatott passzusa újra hatályba lépjen.

 

A javaslat teljes szövegezése itt olvasható el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.