Nyitókép: webnoviny.sk

 

Vannak olyan személyek Szlovákiában, akik több mint 100 végrehajtással küzdenek. A csúcstartó ellen egyenesen 153 végrehajtási eljárás zajlik.

 

A jogi személyeknél pedig a 200 fölötti végrehajtás sem ritka. Stanislava Kolesárobá, a Szlovák Exekútorok Kamarájának szóvivője szerint sokan közülük ún. fehér lovak.

 

A központi nyilvántartás szerint az 5,5 milliós Szlovákiában több mint 3 millió végrehajtási eljárás zajlik. A tarthatatlan helyzetre próbál megoldást találni az Igazságügyi minisztérium törvénytervezete, melyet jelenleg második olvasatban tárgyal a parlament.

 hirdetes_300x300  

 

Egy millió végrehajtás szűnhet meg

 

A tárca elképzelése szerint az öt évnél régebbi végrehajtások közül mintegy egy milliót szüntetnénk meg. Az ezzel kapcsolatos költségek összértéke meghaladja a 40 millió eurót.

 

 „Magánszemélyeknél 153, jogi személyeknél 421 a csúcstartó. Vannak olyan cégek ráadásul, amelyek már meg is szűntek. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy az egy személyre eső végelszámolások száma nem túl mérvadó, mivel sok esetben ún. fehér lovak szerepelnek az eljárásban, akik közül előfordul, hogy még csak nem is szlovák állampolgárok, hajléktalanok, vagy cégek esetében nem létező címeken vannak bejelentve,“

 

mondta Kolesárová.

 

Személyi csőd intézménye

 

Az adósok ilyen esetben a személyi csőd intézményéhez fordulhatnak, melynél két lehetőség közül választhatnak – csődeljárás (konkurz), vagy részletfizetés

 

Az Igazságügyi minisztérium alatt ingyenes jogsegélyszolgálat is működik, melyhez fordulni lehet. Személyi csődfelszámolás esetén a magánszemély megszabadulhat az adósságaitól.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!