Nyitókép: HNonline.sk

 

Mikor a hatályos törvényt alkották, valószínűleg nem számoltak azzal, hogy egy megválasztott államfő mandátuma lejárta után nem nyugdíjba megy, hanem esetleg belevág a pártpolitikába, esetleg még a parlamentbe is be szeretne jutni. Pedig Andrej Kiska leköszönő államfő pont ezt készül tenni, ami néhány érdekességet von maga után.

 

Michal Kováč, az ország újkori történetének első szlovák államfője 1998-ban távozott az elnöki palotából 68 évesen. Utódja, Rudolf Schuster 2004-es távozásakor már a 70-et gyúrta, Ivan Gašparovič pedig 2014-ben 73-évesen adta át a stafétát Kiskának.

 

Kiska június 15-én 56 évesen adja át hivatalát az őt követő Zuzana Čaputovának, ráadásul már jelezte, hogy saját pártot alapít, mellyel célja bejutni a parlamentbe a következő választások során. Ha Kiska sikeresen szerepel a választásokon, és bejut a parlamentbe, úgy egy teljesen új szituációt teremt.

 hirdetes_300x300  

 

A törvény és a politikai hagyományok is azzal számolnak ugyanis, hogy a leköszönő államfő „nyugdíjba vonul” az elnöki palotából. Az exállamfők életük végéig kapnak juttatást, mégpedig a mindenkori képviselői fizetés nagyságában, ezen felül joguk van szolgálati kocsihoz és testőrséghez is.

 

A protokoll szempontjából hiába nem gyakorolják már hivatalukat, megmarad az „elnök úr” megszólítás. Jelenleg pedig úgy néz ki, hogy Kiska úttörő lesz ezen az úton, ha beül a parlamentbe.

 

Fico már beszólt Kiska testőrségére

 

Robert Fico exkormányfő, aki köztudottan rossz viszonyt ápol Andrej Kiskával, kedden példálózott is az államfőnek járó védelemmel. Ficonak a héten amiatt kellett (volna) magyarázkodnia, hogy miért van szüksége testőri védelemre, ha már csak egyszerű parlamenti képviselő. A Smer elnöke kihasználja a „kormányfő voltam” kártyát, és ehhez hozzáteszi, hogy életveszélyes fenyegetéseknek van kitéve. Bár becslések szerint 170 ezer eurót költött az állam az elmúlt hónapokban arra, hogy megvédje az exkormányfőt, ő nem egyszer testőreit hátrahagyva, autóját saját maga vezetve tűnt el a „radarról”. Ez pedig felelőtlenség és a biztonsági előírások be nem tartása részéről.

 

Bár Fico jogot formál a testőrségre, nem tartja be biztonsági előírásokat

„Az objektivitás miatt még hozzáteszem: itt van nekünk Kiska úr, aki öt évig nem csinált semmit. Élete végéig lesz testőrsége”

 

példálózott saját védelmében Fico, majd hozzátette

 

„Én tíz évig tettem a dolgom, valakik számára talán rosszat, de tettem. Úgy dolgoztam, mint egy igás ló. Ha ennek eredménye, hogy az irigység biztonsági rizikót szül, akkor oldjuk meg”

 

A törvény nem egyértelmű

 

A törvény nem fogalmaz egyértelműen arra, hogy hogy is kell kinéznie az exelnökök védelmének, ahogy a belügyminisztérium sem határozza meg pontosan taktikai és biztonsági okokra hivatkozva. A közjogi méltóságokat védő hivatal honlapja szerint az esetleges biztonsági fenyegetettség mértékéhez mérten kellene kiutalniuk a testőröket.

 

Rudolf Schuster és Ivan Gašparovič sajtóértesülések szerint azok közül a testőrök közül választott ki egy-két főt, akik hivatali idejük alatt is védték őket. Az exelnökök általában egy testőrt és egy sofőrt vesznek maguk mellé, akik váltják egymást. Tehát a gyakorlatban több személy felel az elnökök védelméért.

 

Habár 2015 óta tetemes az az életjáradék, amit az exállamfők kapnak (ekkor emelték a korábbi 996-ról 3346 euróra a képviselői fizetést – a szerk. megj.), az állam nem különösebben támogatja őket olyan esetekben, mikor egyébként Szlovákiát képviselik.

 

Rudolf Schusternek Kiska kölcsönözte a kassai elnöki iroda termeit olyan esetekre, mikor diplomatákat, vagy politikusokat fogadott az exállamfő, Gašparovič pedig a Megye téren szokott parlamenti helyiségeket bérelni az ilyen alkalmakra.

 

Körkép.sk, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!