Nyitókép forrása: wired.com

 

A kassai egyetemi kórház egyik betege életét vesztette egy helytelenül végrehajtott vérátömlesztés miatt. A TASR hírügynökség szerint egy 51 éves férfiról volt szó. A kórház szóvivője megerősítette, hogy személyzet hibájából következett be a tragédia.

 

A beteg még márciusban kapott vért, egy hónappal később meghalt a „nem megfelelő” beavatkozásba. Hogy a „nem megfelelő” vagy „helytelenül végrehajtott” transzfúzió pontosan mit takar, egyelőre nem derült ki.

 

Rövid időn belül ez a harmadik, súlyos – és ez esetben emberéletbe is kerülő – műhiba, ami a szlovákiai egészségügy kapcsán felmerült a sajtóban. Nemrég a nyitrai kórház sebésze kapott nemkívánatos sajtófigyelmet, mert összekeverte a műtőasztalon a páciens egészséges és beteg térdét, ráadásul nem először.

 hirdetes_400x285  

 

Frissítve: 17:38 – A Denník N közlése szerint a beteg rossz vért kapott. A kórház három alkalmazottját elbocsátotta, és intézkedéseket vezetett be a vérminták kezelésére, tárolására és osztályozására, és megváltoztatták a tesztek archiválásának szabályait is, a személyzetet átiskolázzák.

 

A SME napilap szerint az ügyet az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal is vizsgálja. A rendőrség nyomozása előtt senki sem adott be panaszt az hivatalhoz az üggyel kapcsolatban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.