Nyitókép: Montázs (Körkép.sk)

 

Szombaton, május 25-én reggel hét órától Szlovákiában is megkezdődött az Európai Parlamenti választás. Szavazatainkat 22.00 óráig tudjuk leadni. Kövesd a történéseket a Körkép.sk folyamatosan frissülő hírfolyamában.

 

A szavazóhelyiségek 07.00 – 22.00 között tartanak nyitva

31 politikai szubjektum között választhatunk

Az adott választási listán két személy nevét karikázhatjuk

Szlovákia 14 mandátummal rendelkezik az EP-ben

 

0.14 – Egyelőre nincs magyar képviselet Brüsszelben

 

 hirdetes_810x300  

Újabb becsült eredmények láttak napvilágot: A PS-SPOLU legyőzheti a Smert. Bizonytalan az MKP helyzete

 

22.00 – Véget értek az EP-választások Szlovákiában

 

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit az EP-választások várható kimenetelével kapcsolatban

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Hivatalos eredmények vasárnap 23.00 órakor lesznek, nem hivatalos eredmények korábban is kiszivároghatnak. Általánosan elmondható, hogy egész Szlovákiában nyugodt légkörben, alacsony választási részvétel mellett zajlott a voksolás.

 

Kép: teraz.sk

 

21.45 – 15 perc múlva bezárnak a szavazóhelyiségek

 

20.58 – A választások eredményei már szombat éjjel ismertek lesznek, de…

 

Eduard Bárány, a Központi Választási Bizottság elnöke elmondta, hogy a választási helyiségek 22.00 órakor zárulnak, az eredményekkel már késő este elkészülnek.

 

„A hivatalos eredmények azonban csak vasárnap 23.00 órakor lesznek közzétéve, néhány EU tagországban ugyanis csak akkor fejeződik be a szavazás” – jelentette ki Bárány, aki figyelmeztetett, hogy a részvételi adatokkal kapcsolatos információk is az eredmények részét jelentik.

 

19.54 – Mindenütt ugyanaz: az a hír, hogy nincs nagyon hír

 

Az EP-választásokkal kapcsolatos aktuális tudnivaló az, hogy mindenhol szinte ugyanaz a helyzet. Alacsony választási részvétel, fennakadások nélküli választások. Ezúttal újabb három magyarlakta járásból, a Nagyrócei, a Rimaszombati és a Rozsnyóiból érkeztek ugyanezek a hírek

 

19.15 – Nyugodt, unalmas – így értékeli az eddigi választást Eduard Bárány

 

Az Országos Választási Bizottság elnöke szerint a választási kampány megsértésével kapcsolatos beadványok leginkább az internetre és a közösségi médiára vonatkozóan.

 

A választási részvételre voantkozóan azt mondta, hogy ha meghaladja a 20 százalékot, azt személy szerint már sikernek fogja tartani.

 

19.09 – Alacsony a választási részvétel a magyarlakta járásokban, így Szencen is

 

A Szenci járásban semmilyen fennakadás nem volt eddig a választások során. A város közösségi oldalán közzétett információk szerint azonban a jó idő nem kedvez a választási részvételnek.

 


18.32 – Bugár továbbra is hallgat

 

A Most-Híd elnöke három órával az urnazárás előtt sem tett közzé semmilyen mozgósító üzenetet a közösségi oldalán, mint ahogy azt sem mutatta be, hogy ő maga szavazott volna. A vegyespárt lemondott az EP-mandátumáról?

 

Kép: teraz.sk

 

17.45 – Nyitrán is nagyon keveseb szavaznak

 

A Nyitrai járásban különösebb problémák nélkül zajlik a voksolás, a részvételi arány viszont rendkívül alacsony, alig 10 százalék. Juraj Buzinkai, a járási választási bizottság alelnöke szerint főleg reggel volt mozgás, napközben azonban visszaesett az aktivitás

 

„Sokan a kertekben vannak, vagy nézték a hoki-vb-t. A nagyobb városokban pedig kirándulni mentek, így azok kihagyják a választást” – nyilatkozta. Elmondása szerint estefelé várható még, hogy emelkedik a részvétel.

 

16.41  – Pellegrini: Jó lenne, ha ezúttal nem mi lennénk az európai sereghajtók

 

Peter Pellegrini szlovák kormányfő Besztercebányán szavazott. Elmondta, hogy a kérdés, hogy az európai projekt folytatásában érdekelt erőknek továbbra is olyan egyértelmű többsége lesz-e, mint eddig. A kormányfő elmondta azt is, hogy örülne, ha ezúttal nem Szlovákia lenne az uniós sereghajtó a választási részvétel tekintetében.

 

Pellegrini

 

15.27 – A cseheknél befejeződött az EP-választás

 

A választási részvétel nem érte el a 30 százalékot. Bővebben ITT.

 

Illusztrációs felvétel. Kép: teraz.sk

 

14.33 – Pozsony-Rózsavölgyben 20 százalékos a választási részvétel

 

A Körkép.sk információi szerint Pozsony 2-es számú városrészében az átlagosnál magasabb a választási részvétel, Délután 14.00 órakor a portálunknak nyilatkozó választási bizottság tag már 20 százalékos választási részvételről tudott beszámolni.

 

Rózsavölgyben az államfőválasztáson is 70 százalékos volt a részvétel a választók részéről, ami magasabb az országos átlagnál. A városrészben főleg szlovákok laknak.

 

13.54 – Andrej Kiska is szavazott

 

A jelenlegi államfő felelős döntésre szólított fel, kérve mindenkit arra, hogy menjenek el választani. Rámutatott, hogy 5 éve Szlovákiában volt a legalacsonyabb a választási részvétel, Kiska szerint ha nem megyünk el választani, a szélsőségesek, és az Unió ellenesek térnyerésére kerülhet sor.

 

 

13.19 – Mikor érvényes a szavazólap?

 

A leadott szavazólap érvényes akkor is, ha több mint két jelölt nevét karikázzuk be. Ez esetben azonban a leadott preferenciaszavazatokat nem veszik figyelembe. Mindezt a Belügyminisztérium választási osztályának igazgatónője, Eva Chmelová erősítette meg. A szavazólap nem érvényes akkor, ha a borítékban több szavazólap is található, illetve ha a szavazólap boríték nélkül került a szavazóurnába.

 

Kép: teraz.sk

 

12.28 – Szavaztak a magyar politikusok

 

Menyhárt József délelőtt adta le szavazatát. Bugár még kivár. Csáky Pál szintén élt választói jogával, Nagy József szerint kérdéses, lesznek-e elegen.

 

Az MKP elnöke mindenkit választási részvételre biztat.

 


 

„Sokan leszünk, de ki tudja, leszünk-e elegen” – fogalmazta meg kétségeit a Most-Híd jelenlegi EP-képviselője:

 


A Most-Híd elnöke egyelőre nem jelezte, hogy szavazott volna.

 

11.56 – Nyitra megyében is nagyon alacsony a választási részvétel

 

Nagyszombat után a másik magyarlakta régióból, Nyitra megyéből is alacsony választási részvételi adatokat jelenteken. A szavazás menete a megyében probléma mentes, viszont a körzeti választási bizottságok tagjai kiszállásaikon azt látják, hogy a választópolgárok érdeklődése egyelőre nem túl magas.

 

11.18 – Érkeznek a bejelentések a Központi Választási Bizottsághoz

 

Az EP-választások egyelőre nyugodt mederben zajlanak, a Központi Választási Bizottsághoz azonban már több bejelentés érkezett, A bizottság jelenleg ezeket ellenőrzi.

 

„A bejelentések a választási moratórium megsértésére, vagy nem megengedett kampányolásra vonatkoznak. Egyelőre igyekszünk bizonyítékokat szerezni. Döntés róluk a későbbi üléseinken lesz”

 

– nyilatkozta a bizottság részéről Eduard Bárány.

 

10.32  – Čaputová is leadta szavazatát

 

A megválasztott, de még nem beiktatott államfő, Zuzana Čaputová Bazinban adta le szavazatát és mindenkit választás részvételre buzdít.

 

Zuzana Čaputová Bazinban szavazott. Kép: teraz.sk

 

10.25 – A szokottnál kevesebb választási igazolványt adta ki

 

A nagyszombati régióban az előző választásokhoz képest kevesebb választási igazolványt adtak ki. Ez az okmány lehetővé teszi, hogy a választópolgár állandó lakhelyén kívül bárhol máshol is leadhassa szavazatát.

 

09.53 – A hajléktalanokat nem érdekli az EP-választás

 

A hajléktalanok a márciusi államfőválasztáshoz képest jóval kisebb arányban vesznek részt a mai EP-választásokon.  Jozef Kákoš, a Depaul Szlovákia civil szervezet képviselője szerint nem nagyon érzik, hogy Brüsszel befolyásolná mindennapi életüket, az Európai Parlamentet pedig túl távolinak találják. (via: SME)

 

Több külföldön élő fiatal ugyanakkor hazautazott, hogy éljen választói jogával, Külföldről ugyanis az EP-választásokon nem tudunk szavazni.

 

Kép: webnoviny.sk

 

09.36 – Többen visszaléptek a választásoktól

 

A Belügyminisztérium adatai szerint a választás megkezdéséig a 31 választási listáról összesen 7 jelölt lépett vissza, további ötöt pedig a politikai pártok húztak ki a listáról. Az ilyen személyekre leadott szavazatokat azok összeszámolása után nem veszik figyelembe.

 

09.11 – A  választások eddig gond és fennakadások nélkül zajlanak

 

Ez a sorozatban negyedik EP-választás Szlovákiában. Az ország öt éve negatív rekordot döntött 13 százalékos részvételi arányával, mely az egész Unióban a legalacsonyabb volt. Az első EP-választás 40 évvel ezelőtt zajlott, nálunk 2004 óta választunk brüsszeli képviseletet.

 

08.56 – Gömörben angyon alacsony eddig a választási részvétel

 

Az eddigi alacsony gömöri részvételi számokról Lukáš Kvietok, a rimaszombati járási hivatal alkalmazottja tájékoztatott (via: SME)

 

 

A választások Európa 28 országában zajlanak, Szlovákia mellett ma Máltán és Lettországban is. Holnap több más ország meleltt Magyarország és Csehországban is választások lesznek.

 

Az előzetes eredményekről már ma kaphatunk tájékoztatást, de hivatalos eredmények csak vasárnap 23.00 óra után lesznek, miután Olaszországban is befejeződik a választás.

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.