Nyitókép: Facebook

 

Szombaton, késő este 22:00-kor bezártak a szavazóhelyiségek, és véget ért Szlovákiában az EP-választás. Az Unió 21 másik országában azonban vasárnap járulhatnak urnákhoz a polgárok, a közös szabályok szerint pedig addig egyetlen hivatalos részeredményt sem lehet nyilvánosságra hozni, míg akár egy uniós tagállamban is zajlik a voksolás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vasárnap 23:00-ig nem kapunk hivatalos adatokat az eredményekről – ekkor zárnak ugyanis az olasz szavazóhelyiségek.

 

FRISSÍTVE: 11:48 – A Markíza televízió közzétette – szintén csak becslések alapján – mely jelöltek juthattak be Szlovákia részéről az Európai Parlamentbe, a teljesség igénye nélkül

 

Michal Šimečka és Jozef Mihál az PS/Spolu színeiben (plusz másik két jelölt), Monika Beňová a Smerből (plusz másik két jeöllt), Ivan Štefanec és Miriam Lexmann a KDH-ból, Lucia Ďuriš Nicholsonová és Eugen Jurzyca az SaS-től, Peter Pollák az OĽaNO-ból

 hirdetes_810x300  

 

10:21 – A mandátuk elosztása az eddig becslések szerint: 

 

 

Ha a britek mégsem lépnének ki az Unióból, akkor Szlovákia az ígért 14 helyett csak 13 mandátumot kap az EP-ben. Várhatóan a a KDH lesz kénytelen lemondani egy mandátumról. 

 

EP-választások: Látványos korrekciónak vagyunk tanúi a felvidéki magyar politikában (Körkép-elemzés)

 


8:45  –  Nem hivatalos információk azért csordogálnak. A sajtó által közzétett adatok a szavazókörzetek még nem hivatalos eredményein alapulnak.

 

A Hospodárske Noviny közlése szerint a választásokat a PS-SPOLU koalíció nyerte, nagyon kevéssel lemaradva a Smer a második, majd az ĽSNS következik. A részvételt a HN 20 százalékosra becsülte. A KDH 2 mandátumot kaphatott, az SNS, a Sme rodina és a Most-Híd egyet sem. Az MKP-ról nem közöltek egyelőre adatot.

 

Igor Matovič (OĽanO) ellenzéki képviselő pártja saját számítása és begyűjtött adatai szerint) a részvétel 20 százalékos volt, és a következő sorrend alakult ki:

 

PS-SPOLU 19,5%

SMER 15,9% (3)

LSNS 12,2% (2)

KDH 9,6% (2)

SAS 9,5% (1+1 a Brexit után)

OLANO 5,5% (1)

SMK 4.96 %

SNS 4,0%

KÚ 3,9%

SME RODINA 3,1%

MOST 2,5%

 

A Pravda napilap már más képet mutat. A jellemzően Smer-közeli napilap internetes kiadása szerint a választásokat a Smer nyerte, második a PS-SPOLU, harmadik helyen vannak Kotlebáék, majd a KDH, az SaS és az OľaNO következik, végül az MKP. A Most-Híd, a Sme rodina és az SNS a Pravda szerint sem juthatott be az EP-be.

 

A Denník N legutóbbi közlése szintén a PS-SPOLU győzelmét vetítette előre. Minden eddig becslés pont a bejutási küszöbre, vagy az alá prognosztizálja az MKP eredményét. 

 

 

Ezek a becslések a több mint 5900 szavazókör tíz százalékának kiszivárgott eredményeiből álltak össze, a mintavétel nem feltétlenül reprezentatív, és érdemes fenntartásokkal fogadni. Az első becslésekről alább olvashat:

 

01.11 – 500 körzet eredményének összeszámolása után…

 

…az eddigi állás érdemben nem változott (via: DenníkN)

 

0.51 – Igor Matovič számai alapján az MKP 3 százalék alatt.

 

További sorrend 330 körzet (a 6 ezerből) és 50 110 leadott szavazat alapján:

 

SMER 18,9%
PS-SPOLU 18,0%
LSNS 14,1%
KDH 11,0%
SAS 9,7%
OLANO 6,5%
SNS 4,5%
KÚ 4,5%
SME RODINA 3,8%
MKP 2,8%
MOST 2,4%

 

Részvételi arány: 20,1 %

Via: Facebook

 

0.19 – Részeredmények 268 választási körzet eredményének összeszámolása után (több ezerből):

 

A sorrend a következő:

Smer 19 %, PS/Spolu 17 %, ĽSNS 14 %, KDH 11 %, SaS 9,5 %, OĽaNO 7,0 %. (via: aktuality.sk)

 

0.06 – Egyelőre sem az MKP, sem a Most-Híd nem jutot ki Brüsszelbe

 

A sajtóban lassan megjelennek az első, nem hivatalos részeredmények. A Körkép.sk által eddig összegyűjtött információk (DenníkN és .týždeň.sk) alapján, melyek mintegy 200 választási körzet eredményeiből adódnak, a helyzet a következő:

 

Az első helyen a Smer szerepel, jól áll a Progresszív Szlovákia/Együtt, valamint Kotleba pártja is. Az eddig összeszámolt szavazatok alapján a KDH, az SaS és az OĽaNO is átugorta az 5 százalékos küszöböt.

 

Pozsonyban a PS/Spolu vezet, mely az ország több más régióiban is jól szerepel.

 

A választási részvétel 20 százalék körüli.

 

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit az EP-választások várható kimenetelével kapcsolatban

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Befejeződtek az EP-választások Szlovákiában – Percről-percre a Körképen

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.