Nyitókép forrása: Webnoviny.sk

 

Bugár Béla személye nagyon komoly akadály az MKP és a Most-Híd együttműködése tekintetében – jelentette ki Csáky Pál, az MKP EP-választásti listavezetője a magyar és vegyes párt számára is kudarccal végződő EP-választások másnapján tartott sajtótájékoztatón. Menyhárt József pártelnök pedig ismét elmondta, hogy korai lenne arról beszélni, hogy az MKP más pártokkal való együttműködést keresi vagy erről tárgyal.

 

„Nem hiszem, hogy Bugár lenne az a messiás, aki el tudná érni [az összefogásban rejlő] politikai és választói potenciált, amivel megszólíthatná a szlovákiai magyar közösséget. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Most-Híd nem lehetne tárgyalási partner Bugár személye nélkül”

 

fogalmazott Csáky, hozzátéve, hogy az MKP a szlovák pártokkal való együttműködést sem zárja ki.

 

 hirdetes_400x285  

Az MKP Országos Elnöksége hétfő délután ülésezik, megvitatják az EP-választás kudarcának okait. Az MKP az idei európai parlamenti választásokon egyetlen mandátumot sem szerzett, a bejutási küszöbtől néhány száz szavazattal lemaradva 4,96 százalékos eredménnyel zártak. A háttérben egyértelműen a mozgósítási képesség hiánya állt. Bővebben lásd a Körkép.sk ezzel kapcsolatos elemző cikkeit vélemény rovatunkban.

 

A pozsonyi sajtótájékoztatón Menyhárt József köszönetet mondott az MKP listájára szavazóknak, gratulált azoknak a szlovákiai jelölteknek, akik sikerrel jártak.

 

„Nem sikerült elérnünk azt az 5 évvel ezelőtti eredményt, amelyről mindannyian tudjuk, hogy folyamatosan fogyatkozó és politikailag megosztott közösségünkben egyre nehezebb elérni”

 

fogalmazott a pártelnök. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy bár maga az MKP nem szerzett mandátumot, a párt „szoros szövetségesei” helyettük is gondoskodnak arról, hogy a felvidéki magyarság „sajátos érdekei érvényesülhessenek” az Európai Unió előtt álló változási folyamatban.

 

Csáky Pál az eredménnyel kapcsolatban elmondta, hogy az ugyan csalódást keltő, de a párt 30 százalékkal több voksot tudott összegyűjteni, mint öt éve.

 

„A választási eredmények megerősítették, hogy van egy fiatal generáció, akiknek nyugodt szívvel adhatjuk át a stafétabotot”

 

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke pedig azt emelte ki, hogy az EP-választások eredménye „gondolkodásra kell, hogy késztessen minden közéleti szereplőt arról, hogy miképp lehet biztosítani a magyar képviseletet a pozsonyi törvényhozásban a jövő évi választásokon.

 

Körkép.sk, Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.