Pál
  • HUF: 357.60
  • USD: 1.22
  • 0 °C
  • 3 °C
Belföld

Lázadnak a Smer alapszervezetei, a pártelnök távozását követelik

A Smer a hétvégén 2004 óta először vesztett el országos szavazást az EP-választáson

Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Smer egyes alapszervezetei felszólították a párt vezetését rendkívüli közgyűlés összehívására, egyúttal Robert Fico pártelnök és Robert Kaliňák alelnök lemondását követelték. Peter Pellegrini kormányfőtől pedig – aki egyben a párt másik alelnöke – azt várják, hogy jelöltesse magát a párt élére – közölte a Denník N ellenzéki napilap internetes kiadása.

 

Az alapszervezetek egy része arra panaszkodik, hogy a Smer botrányai miatt elpártolnak tőlük a tagok, a párt preferenciái zuhannak, a vezetőség pedig nem hajlandó szóba állni az alapszervezetekkel.

 

A Smer a hétvégén 2004 óta először vesztett el országos szavazást az EP-választáson, mikor is a nemrég alakult balliberális PS-SPOLU négy százalékot vert rá a legnagyobb kormánypártra.

 

A felmérések szerint a Smer jelenleg alulról súrolja a 20 százalékos népszerűségi határt.

 

A magát szociáldemokratának valló, a valóságban szlovák nemzeti baloldali retorikát folytató Smer 1999-ben alakult és mindvégig Robert Fico állt az élén. Fico a tavalyi belpolitikai válság kirobbanásakor mondott le a miniszterelnöki posztról, azóta parlamenti képviselőként tevékenykedik. Februárban megpróbálta az ĽSNS segítségével megszerezni az Alkotmánybíróság elnöki posztját, ez azonban nem sikerült neki. Robert Kaliňák, Fico kvázi jobbkeze szintén tavaly mondott le a belügyminiszteri székről, év végén pedig a parlamenti mandátumáról is. Jelenleg a párt alelnöke és ügyvédként tevékenykedik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket