Nyitókép: Noizz

 

A kormány ma elfogadta az italcsomagolásra vonatkozó betétdíjas rendszerről szóló jogszabályt, ami annyit jelent, hogy Szlovákiában 2022-től vissza lehet váltani a PET-palackokat és a fém italdobozokat.

 

Az új jogszabály szerint eleinte csak a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek lesznek kötelesek bevezetni a visszaváltást. A törvénytervezet a PET-palackok esetében 12, a fém italdobozok esetében pedig 10 centes betéti díj bevezetésével számol.

 

 hirdetes_300x300  

„Egy olyan rendszert alkottunk meg, amelynek köszönhetően a PET-palackok a folyókból, az erdőkből és az utcákról oda kerülhetnek, ahová valók, vagyis az újrahasznosító létesítményekbe. Mindemellett Közép-Európában mi fogjuk elsőként bevezetni az italcsomagolás betétdíjas rendszerét”

 

– magyarázta Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter. A rendszer elindítása megközelítőleg 80 millió euróba fog kerülni.

 

Szlovákiában évente közel egymilliárd PET-palack kerül forgalomba, s ebből mintegy 400 millió hulladéklerakón, vagy a természetben végzi.

 

A szelektív gyűjtéssel a PET-palackok visszaváltása kb. 60% körül mozog. Amennyiben a palackok visszaváltása elérné a 90%-ot, akkor annyi palack gyűlne össze, amivel 22 méter magasságban a pozsonyi Szabadság teret is meg lehetne tölteni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!