Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A TIS által összeállított lista szerint az idei EP-választás kampányára a legtöbbet a Smer költötte: csaknem 1,1 millió eurót fordított a választók meggyőzésére, bár a szervezet meg is jegyzi, hogy a transzparens számlákra beérkező összeget vették alapul, nem a konkrét kifizetéseket.

 

A második helyen a PS-SPOLU koalíció végzett, messze lemaradva a legnagyobb kormánypárt költekezésétől: 455 eurót fordítottak kampányra. Számukra sokkal inkább megérte, a választás szlovákiai győzteseiként 4 képviselőt küldhetnek az EP-be.

 

A harmadik helyen az OľaNO áll 430 ezer euróval, mivel ők csak egyetlen mandátumot szereztek, a kampányra fordított pénz felhasználása az esetükben volt a legkevésbé hatékony, a releváns pártok közül náluk volt a legmagasabb az egy szavazatra eső költség: 8,98 euró (az országos átlag 4,18 euró volt).

 hirdetes_400x285  

 

A negyedik helyen a SaS áll 422 ezer szavazattal, egy szavazat megszerzésére így 4,45 eurót költött. A KDH 345 ezer eurós kiadása szintén két mandátumra volt elég, átlagban egy szavazat megszerzésére 3,61 eurót eurót fordítottak, ami kevesebb, mint az országos átlag. Arról pedig nem igazán ők tehettek, hogy a választások előtt kutyafuttában elfogadott törvény okán egy mandátumtól elesnek, legalábbis addig, amíg a britek nem lépnek ki az Unióból.

 

A Národná Koalícia 228 ezer eurót költött, egy mandátumot sem szereztek,ráadásul olyan kevés szavazatot kaptak, hogy náluk a legmagasabb az egy voksra eső kampányköltség: 31,91 euró.

 

A Most-Híd sorban a hetedik, és 192 ezer eurót költött, hogy történetének leggyengébb szereplését nyújtva 2,6 százalékot érjen el. A releváns pártok közül a második legtöbbet költötte egy szavazat megszerzésére (7,51 eurót), ami ráadásul kidobott pénz volt.

 

Az ĽSNS 169 ezer eurót költött kampányra, miközben az öt évvel ezelőtti voksait sikerült megtizenkétszerezni. A PS-SPOLU mellett Kotleba pártja az idei EP-választások egyik fő nyertese, két mandátumot szereztek, átlagban 1,42 euró kampányköltség jutott egy voks megszerzésére, ami az egyik legalacsonyabb összesítésben, és a legalacsonyabb a releváns pártok körében.

 

Az MKP 86 ezer eurót fordított a kampányra a TIS szerint. A mandátumszerzésről pár szavazattal lecsúszó magyar párt épp feleannyit fordított a választók meggyőzésére, mint a Most-Híd, egy szavazatra 1,76 euró jutott így, ami szintén az egyik legalacsonyabb. A kudarcot ez azonban aligha feledteti.

 

További adatokat az alábbi táblázatban találhat.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!