Nyitókép: reprofoto: TA3

 

Hosszú idő után került újra szlovák tévéképernyőre (kampányidőszakot leszámítva) az MKP politikusa. Az államfő-választási hajrában a lehetőség elől megfutamodó Menyhárt József helyett ezúttal az államnyelven jól beszélő Csáky Pál volt a TA3 vitaműsorának vendége, aki a Most-Híd EP-listavezetőjével, Nagy Józseffel vitázott.

 

A jó háromnegyed órás beszélgetés alatt túl sok új információt nem hangzott el. A felek megismételték mindazt, amit az elmúlt napokban a sajtóban már elmondtak. Ebből a következő megállapítások vonhatók le:

 

A műsor tanulságai

 hirdetes_300x300  

 

– A Most-Híd továbbra is ragaszkodik Bugár Bélához, és szeretné az MKP-val való összefogást vele együtt végigvinni

 

– Az MKP-ban szinte kizárólag Csáky képvisel elutasítás párti álláspontot, a többiek kivárnak.

 

– A semleges szemlélő számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a továbblépéshez több fog kelleni, mint amennyit a jelenlegi két fő politikai párt nyújtani képes. Jelenleg ugyanis a felvidéki magyarság kétharmada nem szavaz és inkább otthon marad.

 

Nagy József. Kép: reprofoto (TA3)

 

Nagy József elmondta, hogy a párt levonja a tanulságokat az EP-választásokból. Kérdés, hogy ez mit is jelenthet, ha a párt épp szombaton erősítette meg Bugár Bélát a párt élén, és elfogadta, hogy a Most-Híd vezetőségében a következő parlamenti választásokig semmilyen személyi változás nem lesz.

 

Csáky: stabilak vagyunk de ez már nem elég

 

Csáky Pál igyekezett kihangsúlyozni a választási vereségben rejlő pozitívumokat. Hogy a párt az öt évvel ezelőtti eredményekhez képest 30 százalékkal több szavazatot szerzett, és hogy 9 magyarlakta járásban fölényesen megnyerte a választást. Az eredmény szempontjából azonban mindez mit sem ért, az MKP ugyanis a Most-Hídhoz hasonlóan elveszítette uniós képviseletét.

 

Az MKP eddigi uniós képviselője elmondta azt is, hogy jogilag vizsgálják annak lehetőségét, hogy újraszámolják a szavazatokat. „396 szavazat hiányzott, miközben a magyarok által lakott területeken aránytalanul magas, több ezer, lehet több tízezer volt az érvénytelen szavazatok száma” – fogalmazott Csáky.

 

A magyar párt politikusa ugyanakkor kritikát is megfogalmazott saját tábora felé. Néhány mikrorégióban ugyanis alig 16-18 százalék volt csak a választási részvétel, miközben Pozsonyban elérte a 33 százalékot.” Ez is az egyik oka volt annak, hogy nem volt elég a mintegy 49 ezer szavazat a brüsszeli mandátumhoz.

 

Csáky Pál. Kép: reprofoto (TA3)

 

Csáky kritikus hangot ütött meg a Most-Híd tevékenységével kapcsolatban. Mint elmondta, Bugárékkal ellentétben ők sohasem árulták el saját választóikat. „Ezt a koalíciót csak a korrupció tartja össze” – vágott oda Nagy Józsefnek. „Kell az R7 építése, hogy az állam felvásárolhassa Bugár telkeit” – tette hozzá.

 

Nagy szerint az MKP-ból csak Csáky kritikus

 

Nagy József válaszul úgy reagált, hogy Csákyn kívül más MKP-s politikus nem nagyon beszél ilyen sarkítottan Bugárról. „A politika a lehetőségek művészete. Nem hiszem, hogy Bugár személye lenne az együttműködés akadálya. Illegitim és megengedhetetlen, hogy más párt képviselője káderezzen bennünket“ – tette hozzá.

 

A műsorban kiemelt helyet kapott a két párt lehetséges együttműködésének kérdése.

 

Csáky szerint két különböző világ, két különböző értékrendet képviselő pártról van szó, melynek egyesülését szerinte legfeljebb 3 éves horizonton belül lehetne véghezvinni, konkrét elvek alapján. „De ezt már az új generációnak kell megtennie. Nem nekem, és nem Bugárnak“ – mondta Csáky, aki szerint Bugár Béla már nem csak politikai, hanem pszichológiai kérdés is.

 

„Bugárt 40 éve ismerjük, és megvan róla a véleményünk, Nincs jó neve a magyarok körében“ – nyomatékosította.

 

Nagy József célja ugyanakkor a kontinuitás. „Hogy megmaradjanak az értékeink, melyek mentén a Most-Híd létrejött. (…) Senki nem mondhatja, hogy nem vagyunk elvszerűek a választóink érdekvédelmében“ – hangsúlyozta a vegyespárti politikus, aki ugyanakkor közvetve elismerte azt is, hogy Bugárral már nem fognak tudni visszajutni a parlamentbe.

 

Csáky: a tárgyalásokból inkább kimaradok

 

„Bugár Béla továbbra is a legnépszerűbb magyar politikus, de ez már nem elég a parlamentbe való bejutáshoz“ – ismerte el Nagy.

 

A két politikust saját jövőjükről is kérdezték. Nagy József először nem zárta ki annak lehetőségét, hogy 2020 után elinduljon a pártelnöki tisztségért, később azonban visszatért a kérdésre, és hozzátette, hogy nincs ilyen ambíciója.

 

Csáky úgy néz ki, egyelőre a két lépéssel való visszalépést és a kivárás taktikáját választja. Mint elmondta, szeretne továbbra is az MKP Országos Elnökségében maradni, ahol vélemény eszerint az EP-választásokon szerzett erős legitimációja miatt helye van. A két párt közti esetleges együttműködéséről szóló tárgyalásokon azonban nem kíván részt venni. Amennyiben azonban tapasztalataira lesz szükség, áll rendelkezésre.

 

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy az MKP előtt nem csak a Most-Híddal való tárgyalás adott, hanem egy esetleges KDH – OľaNO – MKP hármas koalíció lehetőségének megivtatása is.

 

A műsor felvétele ITT visszanézhető. Csáky és Nagy a műsor második felében kerültek sorra.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.