Nyitókép forrása: sme.sk

 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a Pátria Rádióban kedden kijelentette, hogy nem híve az etnikai politizálásnak, mert az falak közé szorítja a politikust, aki emiatt nem tud eredményeket elérni.

 

Bugár Béla szerint a Most-Híd céljainak megvalósításához csak a többi kisebbséggel és a többségi nemzettel való együttműködésre van szüksége. Szerinte csak így lehet elérni eredményeket Szlovákiában.

 

„Nem azt jelenti magyarnak lenni, hogy valaki naponta a mellét veri, és azt mondja, én csak az etnikai politizálás híve vagyok, hanem ha azt mondja, hogy a sikeres politizálás híve. Ki mennyit tud letenni a szlovákiai magyarok asztalára?”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a Most-Híd elnöke. Szerinte az etnikai politizálással nem lehet eredményeket elérni, de „azzal a politikai stílussal”, amit a Most-Híd képvisel, például sikerült részben „rendezni” a szlovák-magyar viszonyt.

 

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok az MKP-nál: Menyhárt számára Bugár nem kizáró tényező

 

Bugár az elmúlt hónapok súlyos kudarcai (elnökválasztás, EP-választás) miatt az MKP-t is okolta, mert a magyar párt részéről szerinte „tíz éven keresztül csak az ócsárolás, csak a feszültségkeltés, csak a gonoszság hallható” a Most-Híd irányába.

 

Másik okként említette, hogy a Most-Híd belépett a jelenlegi kormánykoalícióba. Mint ismeretes, a 2016-os parlamenti választási kampány során a Most-Híd egy „Smer nélküli” kormány ígéretével kampányolt, majd végül koalícióra lépett vele.

 

„Ezt sokféleképpen lehet érteni, de ebben a kormányban értük el a legtöbb eredményt, amelyből Dél-Szlovákia is azért szépen él, és mondjuk azt, hogy a kisebbség meg nyugodtan dolgozhat”

 

Bugár harmadik okként a himnusztörvényt említette, amelyet szerinte „nagyon sokan félremagyaráztak és ellenük használtak fel”.

 

A Most-Híd nem zárja ki az együttműködést, de nem hajlandó „változni”

 

Úgy véli, a Most-Hídon belül nincsenek az ő távozását követelő hangok, és a média egy része is „felült annak az álhírnek, hogy pártelnökváltásra kerülne sor”.

 

„Ilyenről szó sincs. Én a köztársasági elnök választás után is felajánlottam a lemondásomat, elutasították”

 

Arra a kérdésre, hogy sokan őt tartják az MKP és a Most-Híd összefogását akadályozó tényezőnek, Bugár azzal reagált, hogy ezeket épp azok az emberek mondják, akik „valójában az elmúlt tíz évben csak a gyűlöletet szították, Csáky Pált, de az MKP más elnökeit is említhetnénk” – mondta.

 

Szavaznának-e a felvidéki magyarok egy Bugár-Menyhárt képviselte „összefogás“ listára?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Azt is elmondta, hogy szerinte nem lehet összefogásról beszélni, ha az MKP a „nem etnikai politizálás” feladását követeli a Most-Hídtól.

 

Bugár Béla a következő parlamenti választásokig a Most-Híd élén marad

 

Bugár megkapta az ötmilliós kérdést is: ha ő lenne az együttműködés egyetlen akadálya, hajlandó lenne-e lemondani? A válasz önmagáért beszél:

 

Ön komolyan gondolta, amit most kérdezett? El tudja ön képzelni, hogy a Most-Híd azt mondja az MKP-nak: együtt tudunk működni gond nélkül az egész MKP-val, ha a jelenleg [is ott lévő egykori és jelenlegi] három pártelnök nem lehet ott (…).? El tudja ön képzelni, hogy azt mondjuk, együtt akarunk működni, de te, te és te nem lehetsz ott? És ráadásul egy hazug ember, Csáky Pál szájából hallani ezt? Én megmondtam. Ha a Most-Hídnak ez segít, én bármikor felállok, és elmegyek. De jelenleg a párt országos elnöksége ezt elutasítja”

 

Bugár szerint a felmérések eredményei nem jelentik azt, hogy a párt nem fog bejutni a parlamentbe, de „gondolkodnak” a kihívások – új pártok, a jelenlegi kormányzati szerepvállalás miatti rossz megítélés – rendezésén.

 

Világi Oszkár: Újra kellene gondolni az egész szlovákiai magyar közéletet

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.