Nyitókép: Twitter

 

Az Aktuality.sk feltérképezte, hogy mennyi pénzhez jutottak az Andej Babišhoz köthető szlovákiai cégek.

 

Andrej Babiš cseh kormányfőnek az eddigi legsúlyosabb botránnyal kell szembenéznie, ami miatt több mint százezer tüntető vonult az utcára. Az Európai Unió által végzett ellenőrzés összeférhetetlenséget állapított meg az Agrofertnél (Babiš cége) az uniós támogatások felvételekor.

 

 hirdetes_400x285  

Babiš azonban nem csak Csehországban jutott pénzforráshoz.

 

Az Agrofert – ami 2018-től egy vagyonkezelői alap kezében van – Szlovákiában is több céget és vállalatot tart az irányítása alatt. Az éves forgalmuk meghaladja az egymilliárd eurót. A cégek többsége a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vegyészet területén működik.

 

Szlovákiában az uniós támogatásokhoz Babiš cégei a mezőgazdaság terén jutottak hozzá. Ugyan az uniós források értéke a cégei forgalmával összehasonlítva viszonylag alacsonyak, a Babišnak ítélt európai és állami pénzek összege jóval nagyobb lehet, megközelítőleg több tízmillió eurónyi.

 

Új kombájnok és gyártósorok

 

Az uniós forrásokból az Agrofert vállalat portfóliójába tartozó hat kisebb cég is merített. A Dolina vállalat, valamint a tarajosvelcsőci (Chocholná–Velčice) és a nyitraludányi (Ludanice) szövetkezet 2009-ben kapott uniós pénzt az Agrárkifizető Ügynökségtől (PPA).

 

A kapott összeg 200–650 ezer euró körül mozgott, amiből mezőgazdasági gépeket – traktorokat, kombájnokat és más speciális gépeket vásároltak.

 

2016-ban a Babiš-féle Penam és Hyza vállalatok ismét uniós pénzt kértek a PPA-tól, és mindketten meg is kapták. A Penam vállalat a több mint 670 ezer eurós támogatásból felújította a gyártósorait, illetve új korpatárolót épített fel.

 

A Hyza – amit Szlovákia egyik legnagyobb baromfifeldolgozójaként tartanak számon – mintegy 600 ezer eurós támogatás kapott a feldolgozószalagok új berendezéseire.

 

Babiš szlovákiai gyöngyének, a vágsellyei Duslonak szintén megítélték az uniós támogatást. A vegyi üzem a benyújtott projektjére 700 ezer eurós támogatást kapott. A projekt teljes költsége azonban 3 millió euró lett volna.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

Nem csak Európából kapott támogatást

 

Éppen a Duslo volt az a vállalat, amit a múltban Robert Fico kormánya is bőkezűen támogatott. A Fico-kormány még 2014-ben titokban mintegy 60 millió eurós támogatást hagyott jóvá a Duslo számára.

 

Az új ammóniát szállító vezeték megnyitására – ami összesen 310 millió euróba került – azonban Fico helyett már az új kormányfő, Peter Pellegrini ment el. Az új vezeték megnyitásakor a szlovák kormányfő azzal vette védelmébe a Duslot, hogy amennyiben nem kapott volna Szlovákiától bőkezű támogatásokat, akkor az Agrofert ezt a vezetéket Csehországban vagy Németországban építette volna meg.

 

Eltitkolt milliós támogatások

 

Andrej Babiš vállalatai nem hiába mozognak a mezőgazdaság berkein belül, hiszen ez az a terület, ahol a legtöbb támogatást kiosztják.

 

Az ún. közvetlen kifizetéseknek köszönhetően – amit a PPA minden hektár megművelt föld után fizet a mezőgazdászoknak – a cseh kormányfő vállalatai több tízmillió euróra tehettek szert Szlovákiában.

 

Az Aktuality.sk által megszerzett dokumentumok szerint Babiš vállalatai 2009-től 2017-ig a különféle támogatásoknak köszönhetően több mint 30 millió euróra tettek szert.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!