Nyitókép forrása: Zuzana Čaputová Dunaszerdahelyen elnökválasztási kampánykörúton. Fotó: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Zuzana Čaputová megválasztott köztársasági elnök bemutatta kisebbségügyi tanácsadó-szervezetének tagjait. A szlovákiai magyar közösséget illetően Németh Ilona, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola tanára és Munkácsy-díjas képzőművész, illetve Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója lesz Čaputová tanácsadója.

 

„A kampány során többször elmondtam, hogy a minden szlovákiai polgár elnöke szeretnék lenni – nem csak a szlovákoké, hanem azoké is, akik más nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozóknak érzik magukat, hiszen ők is egyenértékű részei Szlovákiának”

 

indokolta a szakmai tanácsadói szervezet létrehozását az új államfő a közösségi hálón. Hozzátette, hogy ezzel a lépéssel új hagyományt teremt, rendszeresen látogatni fogja üléseiket és kikéri majd véleményüket.

 

 hirdetes_810x300  

„Számomra fontos, hogy értsem az adott körülmények hátterét, a [kisebbségek] problémáit és álláspontját”

 

emelte ki.

 

A ruszin kisebbséget Anna Plišková, az Eperjesi Egyetem ruszin nyelvi és irodalmi intézetének igazgatója és Peter Medviď, a Szlovákiai Ruszinok Kerekasztalának szóvivője képviseli az elnök csapatában. A roma kisebbség részéről Jurina Rusnáková, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Roma Tanulmányok Intézetének vezetője és Viktor Teru, a Roma Művelődési Alap munkatársa kapott helyet a tanácsadók között.

 

A többi kisebbséget az Etnikai és Kulturális Központ igazgatónője, Elena Gallová Kriglová képviseli majd.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!