Nyitókép forrása: sme.sk

 

A parlamenti alkotmányjogi bizottság jóváhagyta a 2021-es népszámlálásról szóló előzetes javaslatot. A Statisztikai Hivatal eszerint 2020. június 1. és 2021. március 31. között zajlik majd a népszámlálás.

 

Maga az adatgyűjtésre 2021-be, február 15. és március 31. között kerül sor, a házak és lakások összeírása pedig 2020 júniusában kezdődik, és 2021 februárjában ér véget.

 

Az alkotmányjogi bizottság néhány módosítást azonban kilátásba helyezett, főleg az adatszolgáltatás megtagadása miatt kiróható bírságok nagyságát illetően. Az eredeti javaslat szerint a település önkormányzata 50-500 eurós pénzbüntetést róhat ki arra, aki megtagadja az adatszolgáltatást. Az új módosítás felére csökkenti a bírság alsó és felső határát. A lakóházak fenntartói ugyanezen törvénysértés miatt 250-1500 euróra büntethetők.

 hirdetes_400x285  

 

Pénzbírságot az adatgyűjtők és adatfeldolgozók is kaphatnak. Az adatokkal való visszaélő személyek 200-5000 eurós büntetést kaphatnak.

 

A 2021-es népszámlálás „integrált” formájú lesz, amelytől a Statisztikai Hivatal az adatok pontosabbá tételét és a költségek visszaszorítását várja.

 

A kérdőívek nem csak szlovák nyelven, de magyar, roma, ruszin, ukrán, angol, francia és német nyelven is elérhetők lesznek.

 

A népszámlálási adatszolgáltatás minden szlovákiai lakosra, vagy annak képviselőjére vonatkozik. A háztartások összeírásánál az önkormányzatoknak és a lakóházak fenntartóinak vannak kötelezettségeik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!