Nyitókép forrása: archív

 

Közelebb kerültünk a vajkai kompforgalmat felváltó alagút járhatóvá tételéhez, írja TASR hírügynökség.

 

A bősi vízerőmű megépítése óta a külvilágtól jócskán elzárt Vajka, és a Duna túlpartján lévő Keszölcés között ma kompforgalom biztosítja a közlekedést. Az ingázóknak enélkül több tíz kilométeres kerülőt kellene megtenniük naponta. Csakhogy a komp sem a legjobb megoldás – és nem csak azért, mert korábban számos korrupció-gyanús információ látott napvilágot vele kapcsolatban, hanem mert nem jelent állandó összeköttetést a Duna túlpartjával, például áradások, aszály vagy más időjárási körülmények miatt.

 

Az Állami Vízépítési Vállalat (VV) azonban nemrég megkapta a hivatalos telekhatározatot a Vajka és Keszölcés között, Duna alatt húzódó alagutakra vonatkozóan, napokon belül pedig kiírják a közbeszerzési versenyt is. Ezt Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter és Daniel Kvocera, a VV főigazgatója jelentette be hétfőn.

 hirdetes_810x300  

 

A VV úgy becsüli, hogy az első autók és kerékpárok 2022-re haladhatnak keresztül az eredetileg vízáteresztő alagutaknak épített járatokon (a csurgalékvíz elvezetésére szolgáltak). A költségek mintegy 25 millió euróra rúgnak majd.

 

Sólymos elmondása szerint az egymás mellett lévő öt járatból kettőt lehet majd a kerékpárosok, autósok és gyalogosok rendelkezésére bocsátani. A most-hidas miniszter „eredményként” beszélt arról, hogy két évvel a tervek első bemutatása után sikerült letenni az asztalra a kész a projektdokumentációt.

 

Maga a projekt egyébként még 2017 novemberében kapott zöld utat, mikor a felmérések hivatalosan is megerősítették az alagutak alkalmasságát az átmenőforgalom biztosítására.

 

Kvocera hangsúlyozta, hogy minden kockázati lehetőséget figyelembe vettek, és a projekt teljességgel biztonságos és megvalósítható. Az alagutak egész évben használhatók lesznek mindkét irányban, az út a Duna két partjára pedig 3 percre csökken majd (komppal legalább 15 percig tart). A forgalmat jelzőlámpák irányítják majd, az alagút használata díjmentes lesz.

 

A kompra továbbra is szükség lehet

 

A komp ma naponta 30-szor fordul a Duna két partja között. Vajkáról többnyire nyugdíjasokat szállító kisbusz is használja a kompot, naponta ötször fordul. A lakosok által megrendelt szenet a teherautók is többnyire a kompon keresztül szállítják ki, mezőgazdasági gépek is használják, máskülönben a légvonalban pár kilométerre lévő földek miatt 50 kilométert kellene kerülniük.

 

Az alagutak jelenlegi magassága azonban csak 2,2 méter. A teherautók, kisbuszok, buszok, mentőautók és tűzoltóautók nem férnek át rajta. A Hospodárske Noviny beszámolója szerint a kis-csallóközi falvak polgármesterei azért bírálják a környezetvédelmi minisztériumot, mert semmilyen tájékoztatást, dokumentációt, leírást, végzést vagy konkrét információt nem kapnak. Még meghívót sem a hétfői sajtótájékoztatóra.

 

Az alagutak megépítésével bizonytalanná válhat a komp helyzete, bár a VV egyelőre nem tervezi az üzemeltetése leállítását.

 

További érdekességeket és háttérinformációkat alábbi cikkünkben olvashat:

 

Elkészült a felmérés: így válnának járhatóvá az alagutak Vajkánál. Nagy érvágás lesz a kompnak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!