Nyitókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

A szlovák Maroš Šefčovičot, az Európai Bizottság jelenlegi energiaunióért felelős szocialista alelnökét vagy a lengyel Krzysztof Szczerskit, a lengyel elnöki hivatal vezetőjét juttathatja be a Visegrádi Négyek az EU négy kulcsvezetői posztjának egyikébe, írta a Magyar Nemzet saját forrásaira hivatkozva hétfőn.

 

A magyarországi lap kiemelte, hogy míg korábban az EU vezető beosztásainak kérdéseiben Berlin és Párizs túlsúlya dominált, a V4 mára megkerülhetetlen szövetség lett, amelynek képviselőivel Franciaország és Németország szinte napi szinten egyeztet. Ezt jelzi az is, hogy az EU négy kulcsfontosságú pozíciójából – Európai Bizottság elnöke (jelenleg Juncker), Európai Tanács elnöke (jelenleg Tusk), az Európai Központi Bank elnöke (jelenleg Draghi) és az európai kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztsége (jelenleg Mogherini) – egyet valószínűleg sikerül megszerezniük.

 

A lap szerint a négy tisztségből a külpolitikai képviselői poszt megszerzésére van kilátása a visegrádi országoknak.

 

 hirdetes_400x285  

Šefčovič és Szczerski esélyei kapcsán a szlovák smeres politikusnak ad nagyobb esélyt. Az utóbbi a lengyel kormány kritikus megítélése miatt kevésbé elfogadtatható Brüsszelben, az előbbi azonban szocialistaként maga mögött tudhatja a második legnagyobb pártcsaládot az Európai Parlamentben. Ez azért fontos, mert az EU külügyi vezetőjének személyére az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania.

 

A V4 országai abban is megegyeztek, hogy egyetlen csúcsjelöltet sem támogatnak az Európai Bizottság elnöki posztjára. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Párizzsal megegyezve Macron jelöltjét, Michel Barnier brexit-főtárgyalót támogatják majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!