Nyitókép forrása: pnky.sk/illusztráció

 

Csehországból importált, szalmonellával fertőzött hús került a szlovákiai pultkora – írja a Hospodárske Noviny. A rossz minőségű árut először az illavai Kauflandban szúrták ki a hatóságok, akik értesítették az Európai Unió illetékes szerveit is.

 

A dolog furcsasága, hogy a szalmonellát még a múlt héten mutatták ki a mintákban, majd június 11-én, épp egy héttel ezelőtt küldték el a figyelmeztetést az közös uniós RASFF rendszerbe, ami azonban csak pénteken, június 14-én került fel a nyilvános oldalra, amikor már nagy valószínűséggel a fertőzött csirkecombokat, szárnyakat a mit sem sejtő vásárlók elfogyasztották.

 

A szlovákiai hatóságok nem adtak ki semmilyen hivatalos közleményt, ezért a Kaufland szóvivője szerint jelenleg csak tájékoztató jellegű figyelmeztetésről lehet szó.

 hirdetes_300x300  

 

Bürokratikus rémálom

 

A HN közlése szerint a fertőzött húsról szóló információ a cseh hatóságoktól származott, akik az első tesztek után értesítették a szlovák élelmiszer-felügyeletet a rossz minőségű áruról. Az országos élelmiszer-felügyeletnek ezután értesítenie kellett az illetékes regionális felügyeletet és azokat az eladókat, akik kaphattak a szalmonellás húsból. Ezután – elvileg – az eladónak értesítenie kell a vásárlóit, hogy a vásárolt terméket ne fogyasszák el.

 

A gond az, hogy magában a fogyasztók értesítése több napot vesz igénybe a nehézkes, több körös információs lánc miatt. Ebben felelőssége van az Európai Bizottságnak is, amely az adott tagország első figyelmeztetését megkapva azt elbírálja – nem teszi közzé automatikusan a közös rendszerben. Ez már önmagában több napot vesz igénybe.

 

Ezután az érintett országok rendszerint az eladókra bízzák, milyen gyorsan és mennyire részletekbe menően hívják fel a veszélyekre a fogyasztók figyelmét, majd a hatóságok ellenőrzik, hogy az eladók által foganatosított biztonsági intézkedések megfelelnek-e az előírásoknak. Újabb napok telnek el, és csak akkor teszik közzé a problémát a hatóságok hivatalos honlapján, ha az eladók intézkedései nem voltak elégségesek.

 

Közben pedig a gyanútlan vásárló a frissen vásárolt, szalmonellával fertőzött csirkecombot elfogyasztja, utólag pedig már csak azt remélheti, hogy lesz akkora szerencséje, hogy nem fertőződik meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.