Nyitókép: sme.sk/illusztráció

 

Szerdán a kormány jóváhagyta a Belügyminisztérium műhelyéből származó törvénymódosítást, mely szerint megváltozik néhány, a közúti közlekedést érintő rendszabály.

 

A módosítás szerint a jövőben kétszer akkora büntetés szabható ki arra a sofőrre, aki vezetés közben kezében fogja a telefonját. A jogszabály szerint csak handsfree (kihangosítva) segítségével engedélyezett a telefonálás. A módosítás szerint ugyanakkor a mobilon kívül más telekommunikációs vagy audiovizuális szerkezet kézben tartása is tilos vezetés közben.

 

Fontos módosításnak tartja a tárca a járdán való parkolásban beálló változtatásokat.

 hirdetes_300x300  

 

A Belügyminisztérium módosító javaslata szerint változna a korhatár a vezetési engedély megszerzésére a fiatal sofőrök esetében. A C és CE kategóriás jogosítványt a mostani 21 helyett már 18 évesen megszerezhetnék a kezdő sofőrök, a D és DE kategóriásat pedig 24 helyett 21 évesen.

 

A tapasztalatlan sofőrök okozta balesetek számát a minisztérium különféle megelőző intézkedések bevezetésével csökkentené.

 

A minisztérium javaslata kitér a biciklisekre is. Ez alapján falun belül a bicikliseknek kijelölt útszakaszon 0,5 ezrelékes véralkohol-szintet néznének el a rendőrök.

 

A törvénymódosítás többek között kitér a gépjárművek bejelentésére is. A javaslat szerint ezeket egyszerűsítenék. Nem köteleznék a jármű tulajdonosát arra, hogy benyújtsa a rendőrségre azokat a végzéseket, melyeket a járási hivatal ad ki, amennyiben a hivatal azokat már elektronikusan elküldte a közlekedésrendészetnek. Korábban a rendőröknek ellenőrizniük kellett minden gépjárművet, pl. az egyik járásból a másikba való átjelentés esetén – a módosítás után már erre sem lesz szükség.

 

teraz.sk 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.