Nyitókép forrása: cas.sk/illusztráció

 

A tavalyi évben az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint több mint 70 millió ember élt migrációban, közülük 25,9 millió volt menekült, 41,3 millió ember határokon belüli migráns (lakhelyét elhagyta, de nem lépte át hazája országhatárát), és 3,5 millióan várták menekültkérelmük elbírálását.

 

Szlovákiában 1993-as létrejötte óta 58 886 menekültkérelmet adtak le külföldi bevándorlók, az azóta eltelt 26 évben összesen 856-ot fogadtak el. Állampolgárságot ez idő alatt csak 267 külföldi kapott.

 

Szlovákiában egy menekültstátuszt igénylő külföldi személy napi 40 cent állami támogatásra (zsebpénzre) jogosult a kérelme elbírálása idejére. A támogatás nagysága emelhető napi 1,20 euróra, ha részt vesz az átmeneti otthonaként szolgáló menekülttábor karbantartásában – vagyis, ha dolgozik. Ezen kívül napi háromszori étkezésre és alaphigiéniai termékekre is jogosultak. A Belügyminisztérium biztosítja az esetleges egészségügyi ellátást és a szlovák nyelvtanfolyamot – ha van rá igény.

 hirdetes_300x300  

 

Ha a migráns menekültkérelmét jóváhagyják a szlovák hatóságok, akkor az államtól kap egy egyszeri, egyösszegű támogatást a létminimum 1,5-szörösének értékében (ez jelenleg 307 euró körüli összeget jelent). Ezután ugyanolyan szociális támogatásokra jogosult, mint bármelyik másik szlovákiai állampolgár.

 

eTrend.sk/TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.