Az ESIN csoportba tartozó vállalatok ügyvivője ellen vádat emelt a rendőrség uniós támogatásokkal való visszaélés  szubvenciós csalás előkészítése, valamint amiatt, hogy olyan földre is kértek terület alapú támogatást, mely nem az övék volt.

 

2019 júniusában a NAKA vádat emelt Štefan T., a MOLD-TRADE s.r.o. és a AGRO-VALALIKY a.s., ügyvivője, valamint az ESIN csoportba tartozó cégek ellen. A bűncselekmény, amellyel vádolja őket a hatóság: uniós támogatásokkal való visszaélés előkészítése, és szubvenciós csalás.

 

Mindezt úgy akarták elkövetni, hogy 2017-ben, a 2017-es vre vonatkozóan kérvényt nyújtottak be a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökséghez (PPA) 130 789,78 euró támogatásra 536,39 hektár termőföld után.

 

 hirdetes_810x300  

Mindezt annak ellenére, hogy a termőföld nem az ő tulajdonukban volt, vagy egyenesen bírósági végzés volt arra vonatkozóan, hogy a kérdéses termőföld-területre rátegyék a lábukat.

 

Franti

 

A bíróság eme tiltásáról a cégek vezetői tudtak, ennek ellenére támogatási kérvényt nyújtottak be. A büntetés nagysága, mellyel kapcsolatban vádat emeltek ellenük, 3-tól 8 évig terjedő szabadságvesztés.

 

A NAKA az ESIN csoport cégei, és annak alkalmazottja ellen emelt vádat, akik Kassa környékén František Oravec gazdával állnak konfliktusban.  Bár a bíróság elsmerte, hogy Oravecnek jogos tulajdonjoga van az érintett földterületre, az ESIN csoport cégei mégis 1292 megegyező parcellára kértek terület alapú támogatást.

 

A gazdák nyomásgyakorló akcióinak köszönhetően Oravecnek sikerült betekintenie a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség dokumentumaiba, melyekből megállapította, hogy az ESIN cégei 914 esetben nem nyújtottak be dokumentumokat a földekhez.

 

Nem adják fel! Trágyát vittek a PPA és a Mezőgazdasági Minisztérium épületéhez a gazdák

 

A fennmaradó parcellák dokumentumai sem adtak jogi lehetőséget az ESIN-nek arra, hogy használatba vegye a kérdéses földeket és támogatási kérelmet nyújtson be rájuk, mivel az ESIN cégeinek nincs többségi tulajdonuk a kérdéses földterületeken, pedig a törvény ezt előírja.

 

Felháborító tény az is, hogy csak 2019 áprilisában, a PPA felszólítására nyújtották be az ESIN cégei a bérleti szerződéseket a kérdéses földterületek egy kis részére, holott a PPA 2017-ben mindezt elvileg már ellenőrizte

 

A bérleti szerződések benyújtása ugyanakkor elengedhetetlen feltétele a támogatási kérelemnek. A PPA 13 hónapon belül köteles dönteni a támogatásról, csakhogy egész ezen idő alatt a PPA-nak nem volt a birtokában semmilyen bérleti szerződés az ESIN-től.

 

 „Véleményem szerint ez világos bizonyíték arra, hogy szubvenciós csalás történt az ESIN csoport cégei részéről, akiket a PPA fedez. A NAKA nyomozói az elmúlt napokban hasonló következtetésekre jutottak , és vádat emeltek az ESIN csoport cégei, valamint ügyvivője ellen,“

 

mondta F. Oravec.

 

„Elképesztő számomra, hogy a PPA eddig nem döntött arra vonatkozóan, hogy kinek van joga a támogatásra. Ehelyett hazug és értelmetlen diszkreditációs kampánynak vagyok kitéve az unokanővérem fiának bírósági ügye miatt, melyhez semmi közöm, és az egész ügyben csak mint tanú szerepelek,“

 

magyarázza F. Oravec, hozzátéve, hogy az ellene folyó rágalomhadjárat mögött az van, hogy az ESIN csoport cégei így akarják elterelni a figyelmet a szubvenciós bűncselekményekről, melyeket elkövetnek.

 

Magyarázat: A fenti esetben a Körképen már többször leírt, ún. kereszteződés esete áll fenn. Ez azt jelenti, hogy általában egy anyagilag erős vállalat terület alapú támogatási igényt nyújt be ugyanarra a földterületre, mint egy másik, általában kisebb gazda, akinek a föld a jogos tulajdona. A PPA általában évekig vizsgálja, hogy kinek van igaza, ezalatt a támogatás kifizetése fel van függesztve. Emiatt sok kisgazda anyagilag csődbe megy, tönkre megy, és felhagy a mezőgazdasági termeléssel. Az így felszabadult piacon az erős, keresztező vállalat igyekszik tovább tevékenykedni.

 

Folytatódik a kisgazdák ellehetetlenítése – A nagyok saját földjeikről próbálják kiszorítani őket

 

A szlovákiai gazdák több országos megmozdulásának is ez volt az egyik fő témája, hogy rámutasson a mezőgazdaságban uralkodó áldatlan állapotokra, melyek közül csak az egyik a keresztezés.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.