Nyitókép: sme.sk

 

Évente mintegy 4000 ember hal meg a megyeszékhelyeken a légszennyezettség következtében – állítják a fenntartható fejlődés szlovákiai kutatóközpontjának (CEPTA) szakértői a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatainak elemzése alapján.

 

A kutatás során a levegő szállópor tartalmát és nitrogén-oxid-koncentrációját vizsgálták. Míg Pozsonyban 1580-an halnak meg évente a légszennyezés által kiváltott betegségekben, addig Kassán 990-en, Eperjesen 410-en, Besztercebányán 340-en, Zsolnán 310-en, Nagyszombatban 240-en, Trencsénben pedig 190-en. A nyitrai halálesetek száma nem szerepel az elemzésben.

 

Az ilyen halálesetek miatt a szakértők szerint évente több mint 9 milliárd eurós nemzetgazdasági kár keletkezik. Ebbe az összegbe nem számították bele a betegek kezelési költségeit és a táppénzt, ahogy az erdőket és a természetet érő károk anyagi mértékét sem.

 hirdetes_300x300  

 

Daniel Lešinský, a CEPTA elnöke szerint riasztóak az adatok.

 

„Mindenféle további halogatás nélkül megfelelő összeget kell elkülöníteni a levegő minőségének javítására, tisztázni kell az önkormányzatok ezzel kapcsolatos hatásköreit, és a zöld alternatívákhoz, valamint a közbeszerzéshez kell kötni az uniós pénzek felhasználását”

 

– jelentette ki Lešinský. A szervezet ezen felül további intézkedéseket sürget a közlekedésben, a károsanyag-kibocsájtásban, a fűtésben, továbbá a kivételek visszavonását, ill. környezetbarát ipari és energetikai technológiák kötelező bevezetését javasolja.

 

A CEPTA arra is emlékeztet, hogy Szlovákia a V4 többi országával, Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt a legszennyezettebb levegőjű uniós tagállamok közé tartozik.

 

„Hosszú ideje a szállópor mennyisége jelenti nálunk a legnagyobb problémát, folyamatosan meghaladja a határértéket. Az OECD adatai szerint a 2015-ös évben a légszennyezettség miatt bekövetkezett halálesetek száma 9,279 milliárd eurós nemzetgazdasági kárt okozott Szlovákiában, ami a GDP 6,5 százaléka”

– olvasható a CEPTA jelentésében.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!