Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Belügyminisztérium eltörölné a születési számok 1946-tól a mai napig használt formáját, és az úgynevezett BIFO, vagyis „természetes személyi jelentésmentes azonosítókat” vezetné be a helyére. Ahogy a nevéből is ered, ez a tízszámjegyű számsor véletlenszerű lenne, nem lehetne kiolvasni belőle az adott személy születési dátumát, mint ahogy most erre lehetőséget ad a születési szám.

 

A tervek szerint az új számazonosító a jövő év áprilisától kiadott személyi igazolványokon jelenne meg először, ám a teljes átállás tíz évig tartana, vagyis a születési számoktól 2030-ra vehetnénk végső búcsút. A BIFO azonosítót – ahogy elődjét is – mindenki csak egyszer kapja meg, és az lesz érvényes egész életében.

 

A smeres Denisa Saková belügyminiszter az intézkedés szükségességét az EU elvárásaival indokolja. Brüsszel ugyanis azt nehezményezi, hogy a születési dátumot és a nemet is ki lehet olvasni a születési számból.

 hirdetes_300x300  

 

A dolog elméletileg jelentősen leegyszerűsíthetné a bürokratikus nyilvántartás vezetését. Minden személyt minden hivatalban e szám alapján regisztrálhatnának, ám a belügy másképp látja. Az ő javaslata alapján minden egyes hivatal (adó-, munkaügyi, szociálisügyi, stb. hivatal) saját egyéni kód-azonosítót használna ügyfelei nyilvántartásba vételére.

 

Így az újítás rendkívül megbonyolítaná a nyilvántartások pározását, vagyis az egyes hivatalok továbbra sem látnának bele egymás adatbázisába – pontosabban, nem tudnák azonosítani ügyfelüket egy másik hivatal regiszterében.

 

Ráadásul az egész, születési számokra épülő információs rendszert és az adatbázist át kellene alakítaniuk a BIFO, és a saját nyilvántartási számaik kezelésére. Mindez így biztosan nem lesz olcsó megoldás, bár a belügy nem tett közzé költségbecslést. A Slovensko Digital társulás, amely már több állami informatizációs projekt túlárazására és hibájára felhívta a figyelmet, úgy véli, az egész átállás legalább 250 millió euróba kerülne. Minimum.

 

A SME napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy a projekthez a belügy még el sem készítette a szükséges hatás- és költségtanulmányt. A tárca szerint a végleges számhoz meg kell vizsgálni a többi minisztériumra és a vonatkozó hivatalokra vonatkozó költségeket is.

 

A SME nyomán Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.