Bár Andrej Danko házelnök (SNS) korábban jelezte, hogy megegyezés született a Smer-SNS-Most-Híd között a hiányzó alkotmánybíró-jelöltek kiválasztását illetően, a parlament kedd délután délután végül csak egy személynek adott kellő szavazatot.

 

Titkos szavazással a Most-Híd államtitkárát, Pfundtner Editet javasolják alkotmánybírának. Öt helyett így csak egy újabb név kerül az államfő elé.

 

A sajtónak nyilatkozó Ondrej Dostál (SaS) szerint ez a koalíció működésképtelenségének bizonyítéka. A Smeres parlamenti képviselők értetlenségüknek adtak hangot az eredményt illetően, Dušan Jarjabek szerint egymást is ellenőrizték, mégsem sikerült betartani az előzetes egyezséget, ami a bizalmatlanság jele.

 

 hirdetes_300x300  

Andrej Danko jelezte, hogy amennyiben a mai szavazás, mely sorozatban már a negyedik, sem sikerül kiválasztani a kellő számú alkotmánybíró-jelölteket, akik közül Zuzana Čaputová nevezi ki végül azokat, akik a taláros testületbe kerülnek, a következő forduló már nyilvános lesz.

 

A 13 fős Alkotmánybíróság jelenleg csak provizórikusan működik, hat alkotmánybíró ugyanis továbbra is hiányzik. Őket a parlament által javasolt személyekből az államfő választja ki. Čaputová még öt névre vár.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!