Nyitókép forrása: biznis.sk

 

Szlovákiába szalmonellával fertőzött húst importáltak, az idei évben már hetedszer. A hét alkalomból ötször a hús Lengyelországból származott. A fertőzött húsra a szlovák hatóságok az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (FASFF) figyelmeztettek, csakhogy későn. A hús zömét már eladták, a vásárlók pedig elfogyasztották.

 

Jozef Bíreš, az állami Élelmiszerfelügyelet vezetője szerint 60 kilogramm, lengyel származású húsról volt szó.

 

„Mivel a hús már közel volt a szavatossági idő lejártához, mire az ellenőreink észrevették, hogy szalmonellát tartalmaz, a vásárlók már elfogyasztották“

 

 hirdetes_300x300  

A Hospodárske Noviny gazdasági napilap közlése szerint nem ez volt az első ilyen eset. Két héttel ezelőtt Csehországból érkezett a szlovákiai polcokra szalmonellás hús. Mire az ellenőrök begyűjtötték a mintákat és megállapították, hogy szalmonellával fertőzött áruról van szó, öt nap telt el, ami alatt már mindet eladták és elfogyasztották.

 

Az illető kiskereskedelmi lánc, a Kaufland azzal védekezett, hogy a hatóságok nem adtak ki semmilyen hivatalos információt, ezért a későn kiadott figyelmeztetésük csak tájékoztató jelleggel bír.

 

A jelenleg hatályos eljárási forma szerint, ha az uniós RASFF rendszerben megjelenik egy figyelmeztetés, akkor a hatóságok először csak az eladót értesítik. Csak akkor avatkoznak közbe és értesítik saját, szlovákiai honlapjukon a fogyasztókat, ha bebizonyosodik (!), hogy az eladó nem vezetett be megfelelő intézkedéseket. Ez idő alatt a romlott, fertőzött húst a gyanútlan vásárlók megveszik, majd elfogyasztják.

 

A fertőzött húsok nagy része Lengyelországból származik. Nem véletlenül, Lengyelországból importálunk legnagyobb mennyiségben csirke- és marhahúst.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.