Nyitókép forrása: sme.sk

 

A 2017. árpilis 1. előtti végrehajtási eljárásokat eltörlik, amennyiben legalább öt éve húzódnak és nem volt olyan vagyon, amelyet a tartozás fejében lefoglalhattak volna – döntött szerdán a parlament. A törvényjavaslat, amelyet a honatyák most elfogadtak, a Gál Gábor (Most-Híd) vezette igazságügyi minisztérium műhelyéből származik.

 

A javaslat célja az volt, hogy megoldást találjon a régóta húzódó végrehajtási eljárásokra. A tárca szerint a régi végrehajtási eljárások eltörlése lehetővé teszi a jogilag védett követelések „gyorsabb és működőképesebb” behajtását. Egyúttal a törvény segít azokon – véli a minisztérium –, akik adósságspirálba kerültek a régóta húzódó, megoldatlan eljárások miatt.

 

Jelenleg a bíróságokon 3,7 millió olyan végrehajtási eljárás van folyamatban, amelyek 2017. április 1. előtt kezdtek meg, ezek fele tart már hosszabb ideje, mint öt év. A törvény 2020. január 1-jétől lenne hatályos.

 hirdetes_810x300  

 

A végrehajtók a nyugdíjasokat sem kímélik

 

Kivételek is vannak

 

Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a törvény csak azokat az eljárásokat zárja le, ahol nem sikerült a követelés értékének megfelelő vagyonrészt lefoglalni, illetve az elmúlt 18 hónapban kevesebb, mint 15 eurót sikerült csak behajtani.

 

Az adósok nem kapnak külön értesítést az ellenük folyó eljárás lezárásáról, maguknak kell majd utánanézni a központi szerződés-nyilvántartásban. A hitelező személyek kapnak a végrehajtótól egy, a lezárásról szóló végzést, amely ellen a hitelező fellebbezhet. Az egész folyamatra a végrehajtóknak 120-180 napjuk lesz, kérdés, hogy tudják e tartani a tempót, hogy belátható időn belül a bíróságok asztalairól eltűnjenek a vonatkozó eljárások.

 

Kivételek is vannak. A törvény nem törli el a gyerektartással és a uniós forrásokkal kapcsolatos követeléseket.

 

Ezzel még nincs vége

 

A törvény lehetővé teszi, hogy a hitelezők újabb végrehajtási eljárást indítsanak adósaikkal szemen – a törvény hatálybalépését követő egy évben, vagyis 2020-ban. Már amennyiben a hitelezőnek megéri adósonként 16,50 eurót kifizetni a végrehajtási eljárás díjaként.

 

Épp erre az esetre figyelmeztetnek a törvény kapcsán a hitelezők. Az új törvény szerint a Besztercebányai járásbírósághoz kerülnének az új eljárások, vagyis amit kitakarítanak az ország másik 51 járásbíróságáról, az elárasztaná a besztercebányait. Ugyanerre korábban már Lucia Žitňanská, volt igazságügyi miniszter is felhívta a figyelmet, nem sokkal azután, hogy utódja, Gál Gábor tárcája kidolgozta az első terveket. Žitňanská szerint elkezdődik az üzletelés a követelésekkel, és egy évvel később az ügy hirtelen „rázúdul valakinek a fejére”.

 

A hitelezők szerint a törvény helyett elég lett volna általános amnesztiát hirdetni az állam részéről. A régi eljárások több mint felénél ugyanis az állam a hitelező, ráadásul az állami intézmények aligha fogják újra indítani a megszüntetett eljárásokat. A hoppon maradt hitelezők pedig sok esetben a semmiért fizetnek majd a végrehajtó szolgálataiért 35 eurót.

 

Jön a végrehajtási amnesztia? Žitňanská hétfőn rukkol elő vele a Koalíciós Tanácson

 

A spekulánsok nyerhetik a legtöbbet

 

Az igazságügyi minisztérium a végrehajtókkal az eltörölt eljárások díjait illetően összesen 40 millió euróban egyezett ki. Ez aligha lesz elég az díjak fedezésére.

 

A törvény egyik nagy nyertesei a spekulánsok lesznek, azok, akik ismerik a rendszert és bár rendelkeznek vagyonnak, adósságaik ellenére eddig sikerrel kerülték értékeik lefoglalását. A hitelezők a törvényt az ötéves határidő miatt is bírálják: általában a legtöbb spekuláns ennyi idő alatt bukik le és lesz kénytelen téríteni adósságainak legalább egy részét.

 

A kimutatások szerint az átlag szlovák női adós 48,4 éves és átlagba 2798euróval tartozik. Az átlagos férfi adós 46,9 ées és 2288 euróval tartozik. A törvény nagyjából félmillió adósra vonatkozik majd. A becslések szerint a törvény hatálybalépésének évében, vagyis jövőre 978 ezer eljárást törölnek majd el, rá egy évére 120 ezret, majd 94 ezre, 2023-ra pedig 41 ezret. Egyelőre azonban senki nem tudja, ki jár majd jól az intézkedéssel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!