Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A koalíciós képviselők beterjesztették, a kormány ma elfogadta, a parlament pedig gyorsított eljárásban tárgyalja a kampányfinanszírozás megváltozásáról szóló törvényjavaslatot. Mégpedig úgy, hogy a kormánypártok akár este is hajlandóak folytatni az ülést, hogy véglegesen legkésőbb holnap rábólintson a parlament.

 

A javaslat többek között az úgynevezett harmadik fél által adott támogatásokat szabályozza be úgy, hogy 3,5 millió euróban korlátoznák azt az összeget, amit a pártok hitelből vagy ajándékozás útján megkaphatnak. Ez a pénz nagyjából azt az összeget takarja, mint amennyit az állam ad az 5 százalékos küszöböt elérő pártnak. Ezen kívül meghatározza a pártok tagsági illetékének maximális nagyságát, illetve 10 ezer euróban korlátozza az egy támogatótól kapható kifizetés nagyságát.

 

Mindezt azok a kormánypártok próbálják átvinni, amelyek a korábbi feltételek mellett kerültek be a parlamentbe. A Smer az államtól 16,7 millió eurót kap a választási eredménye alapján, az SNS 5,4 milliót. Az új pártok azonban nem jutnak pénzhez az államtól, de már korlátozzák lehetőségeiket. Elsősorban a Progresívne Slovensko, a SPOLU és Kiska új pártja járhat rosszabbul, bár a szerencsésebbek már korábban kaptak kampánycélokra támogatásokat.

 hirdetes_810x300  

 

A javaslat a pártok közötti egyenlőségre hivatkozik, ám kérdés, mennyiben jelent egyenlőséget, ha a már kiépített pártstruktúrával rendelkező pártok próbálják megakadályozni az új pártokat, hogy ugyanezt megtehessék. A parlamenti választás kampányra költhető pénzmennyiség már jelenlegi is korlátozva van.

 

Dostál: Bugár Béla pártja valamikor a választási szabályok Mečiar-féle célirányos módosításai ellen harcolt

 

Tény, hogy eddig a pártok – beleértve azokat is, amelyek a törvényt támogatni akarják – az úgynevezett harmadik fél intézményét a kampánypénzek növelésére használták. A törvény alkotói szerint a módosítással minden párt ugyanarról vonalról indulhat – a fentiek fényében azonban ez koránt sem igaz.

 

Ennek ellenére Bugár Béla most-hidas pártelnök szerint minden rendben van. Szerinte ugyanis sokan úgy vélik, hogy pénzzel meg lehet nyerni a választásokat, „ami nem fair”.

 

Az SNS-es Tibor Bernaťák „nem látja, miért korlátozná a törvény a pártokat”.

 

A frakción kívüli ellenzéki parlamenti képviselő, Miroslav Beblavý (SPOLU) szerint „a rendszerváltás óta nem történt meg az, hogy valakik nyolc hónappal a választások előtt gyorsított eljárásban” módosítsák a választási szabályokat. Andrej Kiska egykori államfő pedig mečiari módszereket emleget.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!