Nyitókép forrása: TASR

 

Két évvel ezelőtt már volt ilyen. Andrej Danko házelnök, Andrej Kiska akkori államfő és Robert Fico, egykori kormányfő megállapodást írtak alá, amellyel megerősítették Szlovákia nyugati, uniós és NATO-irányultságát. Akkoriban erre azért volt szükség, mert a 2016-os választásokon parlamentbe utó oroszbarát ĽSNS mellett az SNS is egyre többször vonta kétségbe az ország külpolitikai vonalát.

 

Ma Andrej Danko házelnök, Zuzana Čaputová nemrég kinevezett államfő és Peter Pellegrini (Smer) kormányfő megújították az akkori megállapodást, amelyben többek között az szerepel, hogy Szlovákia számára a legjobb hely az Európai Unió.

 

A megállapodás ismételt megújítására több okból is szükség lehetett. Az egyik az államfő személyének megváltozás, ami ugyan nem jelent elmozdulást az elnöki tisztség politikai nézeteiben, a parlamenti politikában azonban egyre többen vonják kétségbe legitimitását.

 hirdetes_810x300  

 

A másik ok, hogy a Robert Fico vezette Smer egyre inkább jobbra tolódik, és nagy a gyanú, hogy a színfalak között már az ĽSNS szélsőjobboldali párttal keresik az együttműködést. Fico ráadásul az utca nyomására történő távozása után több megalapozatlan utalást tett arra, hogy külföldi (nyugati) erők kényszerítették ki a miniszterelnöki bársonyszékből. Mindeközben a mérsékeltebb és az EU felé elkötelezett smeres kormányfő, Pellegrini és Fico kapcsolata mélypontra süllyedt, a nyilvánosság előtt közös szereplésük nincs, nyilatkozataik pedig gyakran merőben eltérőek.

 

Ráadásul Fico és Danko az elmúlt évben többször is megpróbálta meggyengíteni Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter pozícióját, néha jó okkal (ENSZ migrációs paktuma), néha csak ürüggyel. Lajčák a Danko mindeközben többször járt Moszkvában, más szlovákiai képviselők Krímbe szerveztek maguknak kirándulást (ami a Ukrajna és a Nyugat kifejezett rosszallását váltotta ki).

 

Különösen az SNS-es házelnök legutóbbi húzása verte ki sokaknál a biztosítékot: meghívta Szlovákiában Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt. A dologról azonban nem egyeztetett sem a külügyi tárcával, sem az elnöki palotával. Putyin szoros szövetségese egy államfő, vagyis a diplomácia szabályai szerint egy államfővel, vagy legalább egy miniszterelnökkel kellene hivatalos találkozót bonyolítania. Danko viszont csak házelnök, és ezzel eléggé átlépte hatáskörét.

 

Zuzana Čaputová meg is üzente Lukasenkónak, hogy a meghívás és az esetleges találkozó (amelyre a Szlovák Nemzeti Felkelés idei évfordulójának besztercebányai ünnepségén kerülne sor) nem elnöki szintű – ez egy enyhe célzás, hogy nem látják Szlovákiában szívesen. Lukasenkót a balliberális magyarellenes hisztéria kitörése előtt az utolsó diktátorként tartották számon Európában.

 

Danko diplomáciai káoszt okozó közszreplése miatt került bele a most aláírt új megállapodásba az is, hogy a három legfőbb közjogi méltóság mindent megtesz munkájuk összehangolását illetően.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.