Nyitókép: aktuality.sk

 

Nem is olyan rég még Andrej Danko házelnök és Zuzana Čaputová államfő is pozitívan értékelte első hivatalos találkozójukat, mint mondták, szinte nem is volt olyan téma, amiben ne lettek volna szinkronban. Úgy látszik, hogy Andrej Danko azonban nem tud kibújni a bőréből, itt az első élesebb konfliktus a két közjogi méltóság között.

 

Az SNS elnöke nem titkolja, hogy szíve keletre húzza – többször is részt vett már oroszországi eseményeken, nyíltan pozitívan szokott nyilatkozni Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökről is, akit kritikusai az utolsó európai diktátornak neveznek.

 

Danko azzal vonta magára a figyelmet, hogy meghívta Lukasenkot a Szlovák Nemzeti Felkelés 75. évfordulóján tartandó ünnepségre. A diplomáciai protokol szerint azonban a házelnök nem jogosult más országok elnökeihez meghívást intézni. Erre egyedül az államfőnek, tehát Zuzana Čaputovának van joga.

 hirdetes_300x300  

 

Az államfő csütörtökön fel is hívta rá a figyelmet, hogy Danko meghívásával kapcsolatban figyelmeztetnie kellett erre a tényre a fehéroroszokat is.

 

„Jeleztük Fehéroroszországnak, hogy a meghívás nem az államfőtől érkezett. Köztársasági elnököt csak köztársasági elnök hívhatna meg.”

 

mondta Čaputová.

 

Danko kitart, Pellegrini támogatja Čaputovát

 

Andrej Danko mindennek ellenére nem óhajt elállni eredeti elképzelésétől, Čaputovát pedig közvetve az SzNF-ünnepség politizálásával vádolja.

 

„Ez a meghívás protokollárisan nem a legmagasabb szintű hivatalos látogatásra szolgál, ez célirányos meghívás egy konkrét rendezvényre. Abban az esetben, ha Lukasenko úr elfogadja a meghívást, Andrej Danko házelnök saját személyes vendégeként fogja fogadni”

 

nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Danko szóvivője.

 

Mindeközben nem várt fordulatként Peter Pellegrini kormányfő Čaputová oldalán foglalt állást. Ő is emlékeztetett rá, hogy az államfőkkel való találkozás az államfő kompetenciája.

 

„Nem tartom szükségesnek tovább ragozni. Az államfőasszony érthetően nyilatkozott”

 

tette hozzá Pellegrini.

 

Miroslav Lajčák külügyminiszter és Katarína Cséfalvayová (egyelőre) most-hidas képviselő, a parlament külügyi bizottságának elnöke sem ért egyet Danko lépésével.

 

Lajčák elismerte, hogy ő maga is csak jóval később értesült arról, hogy Danko meghívást intézett a fehérorosz államfő felé.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!