Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Megint kétes minőségű hús került Szlovákiába, amelyet aztán feldolgoztak, a termékek pedig a szlovák üzletek polcaira kerültek. Az elvileg Belgiumból induló húsból Romániába, Szlovákiába és Csehországba is jutott. A hírt először a Hospodárske Noviny gazdasági napilap közölte.

 

Idén már a sokadik ilyen esetről van szó. Év elején egy lengyel oknyomozó riport nyomán pattant ki nemzetközi vitát kiváltó ügy, az elmúlt két hétben pedig két alkalommal is fertőzött hús került az üzletek polcára, mégpedig úgy, hogy a hatóságok mindkétszer későn figyelmeztették a fogyasztókat róla.

 

Ezúttal 21 tonna, antibiotikumot határértéken felül tartalmazó sertéshús jutott be az országba egy Dunaszerdahelyi járásbeli feldolgozóüzembe, amely aztán húskészítményeket állított belőle elő. A dolog érdekessége, hogy a hatóságok ismét jelentősen elkéstek, a szállítmány június 1-jén lépte át a határt, és a HN közlése szerint „jelenleg is tart a forgalmazás és a feldolgozás vizsgálata a megfelelő intézkedés elfogadása végett”.

 hirdetes_400x285  

 

Újabb szalmonellás húskészítmények kerültek a szlovákiai piacra – újra Lengyelországból

 

Magyarul: az élelmiszerfelügyelet ismét csak jócskán lemaradva követi az eseményeket. Az európai figyelmeztető rendszerbe csak csütörtök este került fel a húsról szóló információ, a szlovák hatóságok saját oldalukon még mindig nem tettek közzé figyelmeztetést a hazai fogyasztók számára.

 

Az elmúlt szűk egy hónap alatt nagy valószínűséggel az antibiotikumos húskészítményeket már el is adták.

 

A törvény szerint az emberi fogyasztásra szánt húsok és húskészítmény nem tartalmazhatnak antibiotikumokat, az ugyanis akár súlyos allergiás reakciót válthat ki, vagy a fogyasztó szervezete ellenállóvá válhat az antibiotikumokra, ami betegségek kezelésénél jelenthet hatalmas problémát. Ráadásul a szervezet saját immunrendszerét is gyengíti.

 

A 21 tonnányi sertéshúsban amoxicilint mutattak ki, amit gyakorat írnak fel az orvosok betegek számára fertőzések ellen, az állatorovosok pedig a sertések emésztőrendszeri légzőrendszeri megbetegedéseit kezelik vele. Leegyszerűsítve a dolgot elmondható, hogy olyan állatokat húsát adták el, amelyek még betegek voltak, vagy a kezelés után valamilyen okból nem várták meg az előírt időt az antibiotikum kiürüléséhez.

 

Szalmonellával fertőzött hús került a szlovákiai boltokba

 

A lengyel után itt a szlovák húsbotrány: a hazai vágóhidakon is évek óta feldolgozzák a beteg állatok húsát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.