Nyitra megye önkormányzata 686 a település kezdetét és végét jelölő magyar nyelvű közúti tábla kicserélését tervezi, ami összesen 71 220 euróba fog kerülni.

 

A csere oka az az új törvénymódosítási javaslat, mely új külsőt ír elő a közúti tábláknak. A kisebbségi nyelvű táblák most kék helyett fehérek lesznek, a kék szín mindössze a közúti tábla szegélyein marad meg.

 

Fölösleges pénzkidobás

 hirdetes_400x285  

 

Ezenkívül a kisebbségi nyelvű közúti tábla most már ugyanakkora méretű lesz, mint a szlovák nyelvű megfelelője. Sok megyei képviselő kritikával illette az új törvényt, szerintük felesleges pénzkidobásról van szó.

 

„Ez a törvény egy tökéletes példa arra, hogy a parlament milyen ostobaságokat képes elfogadni“

 

– konstatálta a jobboldali koalíció képviselője, Miloš Dovičovič.

 

A megye azokat a közúti táblákat fogja kicserélni, amelyek a II. és III. osztályú utakon helyezkednek el, és amelyek az adott település kezdetét és végét jelölik a kisebbség nyelvén. A legtöbb táblát – 268-at – a Lévai járásban fognak lecserélni, utána következik az Érsekújvári járás 188 táblával, a Komáromi 158 táblával, majd a Nyitrai járás 72 táblával.

 

Sokan panaszkodnak

 

Egy tábla 103,82 euróba kerül. Ebből maga a tábla 55,20 euró, a többi a tábla kicseréléséhez szükséges költségek öleli fel. A táblacseréket a 2019-es év végéig kell elvégezni.

 

A falusi/városi utak mellett elhelyezkedő táblákat az adott településnek kell lecserélnie, míg az I. osztályú utak melletti táblákat a Szlovák Útkezelő Vállalat cseréli ki.

 

Milan Belica, Nyitra megye elnöke arra panaszkodott, hogy az állam anélkül fogad el kötelességeket a megyék, városok és falvak számára, hogy tudatában lenne annak, mennyibe is kerül mindez az adott településnek.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.