Nyitókép forrása: novinky.sk

 

Szlovákia az egyetlen ország, amely még mindig nem teljesítette annak a gyógyszer-kereskedelmi paktumnak a feltételeit – írja a Denník N szlovák napilap.

 

A háttérben a Unimed Pharma szlovák gyógyszergyár áll, amely a szemcseppeket is gyártja Szlovákiában. A cégtől azonban megvontál a gyártási engedélyt, miután higiéniai hiányosságokat fedeztek fel nála. A gyógyszerek gyártásánál jóval szigorúbb előírások érvényesek, mint más területeken.

 

Például biztosítani kell, hogy a gyógyszerek és alapanyagaik semmilyen módon sem szennyeződjenek, és hogy sterilek maradjanak. A cégben végzett ellenőrzés során azonban olyan súlyos hiányosságokra derült fény, hogy a gyártás engedélyét megvonták tőle.

 hirdetes_400x285  

 

Mivel a minisztérium tétlen maradt, Szlovákiában már fél éve nem lehet kapni szemcseppeket, az orvosok kénytelenek a betegeket külföldre küldeni.

 

Nemzetközi fiaskó

 

A dolog ráadásul egész Európára kihat. A Unimed Pharma miatt Szlovákia nem teljesíti az EU és az USA között köttetett megállapodást, és mivel az Unió tagállama vagyunk, az EU sem teljesíti. Így nem írhatják alá a közös kereskedelmi megállapodást.

 

Ezúttal nem mennyiségi rendelkezésekről van szó az Atlanti-óceán két partja között, hanem egyszerű ellenőri hatáskörökről. A megállapodás értelmében az USA elfogadná az európai gyógyszerfelügyelet által engedélyezett szereket anélkül, hogy ő maga is ellenőrzéseknek vetné alá őket. Ugyanez visszafelé is érvényes, az EU is elfogadná az amerikai gyógyszereket amerikai ellenőrök jóváhagyásával.

 

A dolog érdekessége, hogy az Unimed Pharmánál tavaly decemberben jártak az ellenőrök, akik között nemzetközi ellenőrök is voltak.

 

A minisztérium és a hivatal is hibázott

 

A probléma akkor sem oldódna meg egy csapásból, ha a vállalat eltávolítaná a hibákat. Megkapná ugyan az engedélyt a gyártáshoz, a betegek végre helyben gyógyszerhez jutnának, az EU és az USA pedig megköthetné a megállapodást. Hogy ez miért nem történt meg, azt nem lehet tudni.

 

De a minisztérium is adós maradt néhány fontos törvénymódosítással, amelyek nélkül Szlovákia nem tejesíti a kereskedelmi kritériumokat. Csakhogy erre az uborkaszezon előtt nem kerülhet sor, így a dolog húzódik. Szlovákia így nem csak saját betegeit fosztja meg a gyógyszerektől, hanem ráadásul nemzetközi problémát generál és tart fenn. Megjegyezzük, Szlovákia már 2017-ben megkapta azt a 12 pontos leiratot, amely a törvényi változtatások listáját tartalmazta – még sem tettek eleget a kérésnek azóta sem.

 

Maga az Állami Ellenőrzési Hivatal sem felelt meg a nemzetközi elvárásoknak. A 78 pontos feltételrendszerből csak 50-et teljesített, 13-at részben, 16-ot pedig egyáltalán nem.

 

Ezek után érdemes megemlíteni azt is, hogy két évvel ezelőtt Robert Fico (Smer) akkori kormányfő még az Európa-magjával együtt emlegette Szlovákiát, és keményen lobbizott, hogy Pozsony nyerje el az EU Gyógyszerfelügyeleti Hivatalát, amely a Brexit miatt kiköltözött Londonból. Természetesen nem járt sikerrel, és a Londont elhagyó uniós hivatalokat a nyugati államok egymás közt osztották szét. Fico hiába kedveskedett Macronnak, végül hoppon maradt. Ezek után viszont adódik a kérdés, hogy Szlovákia egyáltalán képes-e ilyen feladatok ellátására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!