Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Bugár Béla a Hospodárske Noviny internetes kiadásának elárulta, melyik parlamenti képviselő lobbizott a koalíció megállapodása ellenében a legutóbbi parlamenti alkotmánybíró-jelölt állításon. A törvényhozás február óta képtelen megfelelő számú jelöltet állítani, hogy az államfő teljessé tegye a hiányos létszámban működő Alkotmánybíróságot. Ahogy korábban, úgy most is a Smer pozícióharca áll a háttérben.

 

A Most-Híd elnöke szerint a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke, a smeres Robert Madej szavazott másképp, mint ahogy a koalíciós partnerek megállapodtak. Bugárék az egyezség felrúgása miatt a Smer tiltakozása ellenére a következő, szeptemberi szavazásnál nyilvános voksolást fognak kieszközölni.

 

Nem egyedül Mádej rúgta fel a koalíciós alkut. Dušan Čaplovič sem a megállapodás szerint voksolt a szavazáson, ezt később maga árulta el.

 hirdetes_810x300  

 

Bugár állítása szerint értesítette Mádej lépéséről Robert Ficot és Martin Glváčot (mindketten Smer).

 

Bugár szerint a nyilvános szavazás elérése nem lesz probléma, mert a Most-Híd, az SNS és az ellenzék is nyilvános voksolást akar.

 

Az ebből fakadó feszültség azonban még érdekes fordulatokat hozhat. Szeptemberben nem csak újabb alkotmánybíró-jelölt szavazás lesz, hanem lejár a koalíciós szerződés is. Amit addig nem sikerül tető alá hozniuk, az a következő kormányra marad. Ha a nyilvános szavazás kérdésében a kormánypártok némelyike az ellenzékkel szavaz, az egyértelműen a együttműködésük végét jelzi. Azután pedig kampányretorika következik.

 

Bugár szerint a tegnapi szavazáson valaki trükközött, és másik jelöltért lobbizott

 

A koalíció egyre kevésbé működik: 5 helyett csak 1 újabb alkotmánybíró-jelöltet választottak meg, köztük Pfundtnert

 

Nincs új a nap alatt: Fico blokkolni fogja az alkotmánybíró-választást

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.