Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Az egykori smeres tisztviselő, akiről Robert Kaliňák (Smer) korábbi belügyminiszter állította, biztosan nincs semmi köze a kelet-szlovákiai agrármaffiához, az elmúlt időszakban feladta az államtól bérbe kapott földterületeket, uniós forrásokra „szakosodott” cégét pedig felszámolják. Az Agro Porúbka nevű vállalattól az állam 201 ezer eurónyi uniós pénzt követel vissza végrehajtási eljárás keretében – írja a Hospodárske Noviny.

 

A bíróság a felszámolási kérvényt még nem fogadta el, mert hiányzik a cég kötelezettségeinek jegyzéke és a szerződések listája a dokumentumok közül.

 

A vállalat 152 ezer eurós (megmaradt) vagyonát egy kassai végrehajtó már le is foglalta a korábbi tartózások fejében, pontosabban, a jogtalanul igényélt és megkapott agrodotációk visszaigénylése fejében.

  hirdetes_300x300   

 

A Földalap szerződést bontott a “Grófasszony” cégével

 

Túl nagy figyelmet kapott

 

A Kuciak-gyilkosság után az olasz maffia kapcsán minden szem Kelet-Szlovákiára szegeződött, majd megjelent Andrej Bán oknyomozó cikke, amelyben bemutatta, hogy a hétköznapi gazdákat nem az olasz, hanem a szlovák, smeres és kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező maffia sanyargatja leginkább.

 

Nemsokára az is kiderült, hogy az egykori smeres tisztviselő, Ľubica Rošková bírósági állami kapcsolatait vélhetően arra használta, hogy uniós agrártámogatásokat szerezzen meg más gazdák rovására, vagy nem mezőgazdasági területekre. Hozzá közel álló személye kétes eredetű bérleti szerződésekre hivatkozva sajátították ki más gazdák tulajdonában álló telkeit, ám jó bírósági és rendőrségi összeköttetéseinek hála az igazságszolgáltatás tétlen maradt. Roškovát már jó ideje Grófasszonyként emlegetették a keleti járásokban, aki majdnem mindent megtehet.

 

A szlovák belpolitikai válság kirobbanása után Rošková túl nagy figyelmet kapott, hogy a rendőrségekbe, bíróságokba helyezett közbizalom megroppanása miatt végül elkerülhetetlen volt, hogy eljárás induljon ellen. Közben más, keleten dolgozó ügyészségi és rendőrségi alkalmazottat is elbocsátottak, bilincs azonban nem kattant, pedig a földkisajátítások során Rošková pribékjei a tettlegességtől sem riadtak vissza.

 

Szorul a hurok: Sajtóértesülések szerint vádat emelnek a Grófasszony és cége ellen szubvenciós csalás miatt

 

Hirtelen megcsappant a cég vagyona

 

A fentebb említett 152 ezer eurós tartozásból a végrehajtónak eddig négyezer eurót sikerült behajtani pénz formájában. Egy másik, 54 ezer eurós tételre behajtására  eljárás indulhat, de a bíróság még nem hozott jogerős döntést.

 

Mindenesetre, a cég elsüllyesztése előtt a vállalat vagyona (ingóságainak és ingatlanjainak) értéke 170 ezer euróval csökkent, gyakorlatilag, csak az ötöde maradt meg. Rošková ellen a NAKA is nyomozást folytat szubvenciós csalás ügyén.

 

A keleti Grófasszony még a betonparkolóra is felvette az agrártámogatást

 

A Smer Grófasszonyának visszak kell fizetnie az elcsalt agrártámogatásokat

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.