Nyitókép: Körkép.sk

 

Felgyorsítaná a földrendezést a mezőgazdasági tárca. Gyorsított eljárásban terjeszti a kormány elé az ezzel kapcsolatos jogszabályt.

 

 „A Földrendezésről szóló törvény hatályba lépése óta különböző okok miatt eddig csak 431 kataszterben sikerült rendezni a földek tulajdonviszonyát, további 13-ban pedig megkezdődött a folyamat. Ez alig 12 százaléka a 3559 szlovákiai kataszternek,“

 

jelentette ki Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter.

 

 hirdetes_810x300  

Az agrártárca javaslata szerint 30 év alatt végeznének a feladattal, mely során évente 36,4 millió eurót költenének az állami költségvetésből földrendezésre.

 

Kép: Körkép.sk

 

A túlságosan szétaprózott földtulajdon és az ezzel kapcsolatos problémák komoly nehézséget jelentenek a földtulajdonosok és a földet bérlők számára. A szlovákiai gazdák emiatt is több alkalommal tüntettek már traktorjaikkal.

 

 „Ha a kormány elfogadja a javaslatot és biztosítja az anyagiakat hozzá, elő kell készíteni az évi közbeszerzéseket és folyamatosan elvégezni a területrendezést a fennmaradó 3103 kataszterben. Hogy azok milyen sorrendben kerülnek sorra, attól is függ, hogy milyen fontos az adott terület, és milyen súlyos a helyzet ott az elkövetkező 20-30 év távlatában,“

 

tette hozzá Matečná.

 

A Körkép.sk információi szerint az agrárbáróknak nevezett, nagy földterületekkel rendelkező oligarchák és mezőgazdasági nagyvállalatok szeretnék elérni, hogy a jelenleg érvényes bérleti szerződések a földrendezés után is érvényben maradjanak.

 

Ezzel természetesen nem értenek egyet a kisebb és közepes gazdák, akiknek létérdeke, hogy tisztázódjanak végre a tulajdonviszonyok a földeken. A rendezési folyamat segíthetné azt is, hogy több fiatal gazda kezdjen gazdálkodásba.

 

Volt egyszer egy tanyavilág – A Körkép.sk helyszíni riportja Bogyarétről

 

További pozitívum lenne az is, hogy növekedne a kis tanyák, helyi gazdaságok száma, akik valóba termesztéssel, önfenntartó gazdálkodással foglalkoznak, nem pedig csak földekért járó agrártámogatások beszedésével.

 

Ez utóbbi sajnos nagyon elterjedt Szlovákiában, miközben az ország élelmiszer-önellátásának mértéke 37 százalék alá süllyedt és egyre több olyan élelmiszert importálunk külföldről, melyeket itthon is meg lehetne termelni.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!