Nyitókép: UnitedLife

 

Megközelítőleg minden hatodik szlovákiai polgár nem rendelkezik megtakarított pénztartalékkal.

 

Mindez a Kantar Slovakia vállalat tanulmányából derült ki, amit 2 094 adatközlő részvételével végeztek el – tájékoztatott Anna Jamborová, a Csehszlovák Kereskedelmi Bank (ČSOB) szóvivője.

 

 hirdetes_810x300  

A pénzhez való hozzáállásuk és értéknövelésük tekintetében Szlovákia polgárai már régóta konzervatívnak minősülnek.

 

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság 16%-a nem rendelkezik megtakarított pénzzel.

 

A polgárok 37%-nak három havi átlagkeresetnek megfelelő megtakarítása van, míg a 14%-uk annyi tartalékkal rendelkezik, hogy bevétel nélkül négytől maximum kilenc hónapig tudná fedezni a kiadásait. Egy évi bevételnek megfelelő megtakarítással csupán a megkérdezettek 7%-a rendelkezik.

 

A megkérdezett hazai polgárok 58%-a havi szinten tesz félre bizonyos összeget. A felmérésből azonban az is kiderült, hogy a 16 és 24 év közötti fiatalok spórolják a legkevesebbet – közülük minden második fiatal (48%) semmit sem tesz félre.

 

„Ha megnézzük a statisztikákat, akkor látjuk, hogy a fiatalok átlagosan 29 éves korukban igénylik az első hitelt. Viszont a lakhatásuk biztosításához saját forrással is rendelkezniük kell“

 

– mondta Jamborová.

 

A legtöbb megtakarítás nélküli ember (25%) a Besztercebányai kerületben él. A Nyitrai kerületben a legjobb a helyzet, itt csupán a lakosok 10%-ának nincs semmilyen pénztartaléka.

 

 „A megspórolt pénz fontosságával a szlovákiai polgárok nagyon is tisztában vannak, ugyanis a megkérdezetteknek csupán az egy százaléka mondta azt, hogy nincs szüksége semmilyen megtakarításra“

 

– tette hozzá Jamborová.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.