Nyitókép: TASR/AP

 

Az állategészségügyi felügyelet alkalmazottai óvintézkedésből mintegy 20 sertést elpusztítását rendelték el a Tőketerebesi járásban fekvő Örös (Strážne) községben, ahol július 25-én megjelent az afrikai sertéspestis. A sertések likvidációjával a fertőzés terjedését szeretnék megakadályozni. A keddi óvintézkedés után a községben egy sertés sem maradt.

 

Michal Bodrog, a tőketerebesi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet ellenőre a TASR-nek elmondta, hogy a sertéseket villanyárammal pusztították el, a helyszínen pedig az állati hulladékot feldolgozó üzem tagjai is jelen voltak.

 

  hirdetes_300x300   

„Az állatoktól vért és mintákat vettünk, amiket laboratóriumi vizsgálatokra küldtünk tovább”

 

– mondta Bodrog, majd hozzátette, hogy a korábban levágott sertések lefagyasztott húsából is mintát vettek.

 

Örösben kedden öt tenyészetben mintegy 20 sertést likvidáltak.

 

„Körbejártuk a házakat, és próbáltuk megállapítani, hogy hol volt az utóbbi időben disznóölés, illetve ki az, aki még mindig tart malacokat. Azok az emberek, akik nem féltek, a napokban gyorsan levágták a disznókat. Mások arra várták, hogy a malacukat elvigyék a kafilériába”

 

– mondta Horváth Gyula polgármester.

 

Megjelent az afrikai sertéspestis Szlovákiában

 

Az ellenőrök elsőként egy 200–220 kilós kocát és kilenc malacát ölték le, melyek mindössze 8–10 kilósak lehettek.

 

„99 százalék, hogy ezek az állatok egészségesek voltak – ezt ránézésre is meg lehet állapítani, de mindezt a laborvizsgálatok fogják megerősíteni vagy megcáfolni. A lappangási idő miatt van némi veszély”

 

– pontosított Bodrog.

 

A földművelésügyi minisztérium július 25-én tájékoztatott arról, hogy hogy Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis. Akkor a biztonsági intézkedéseknek eleget téve négy sertést pusztítottak el.

 

Michal Bodrog elmondása szerint a vizsgálatok eredményét hétfőn kapták meg.

 

„Az egyik sertésnek a belső szervei is fertőzöttek voltak, egy másikon ugyan még nem jelentkeztek a tünetek, de már fertőzött volt. Még nem voltak klinikai tünetei, de már hordozta a vírust. A másik két kisebb malac azonban nem volt fertőzött”

 

– mondta Bodrog, majd hozzátette, gazda nem jelentette be az állategészségügyi felügyeletnél, hogy sertéseket tart.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!