Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Az állam a fogyasztók védelme érdekében tett erőfeszítései finoman szólva is hagynak némi kívánnivalót maguk után. A Hospodárske Noviny oknyomozása során még januárban lebuktatott vágóhídtulajdonos (hajlandó lett volna megvenni, levágni és feldolgozni beteg, antibiotikummal telepumpált marhákat) az állam jóváhagyásával folytathatja a tevékenységet.

 

Annak ellenére, hogy napokkal a vonatkozó cikk megjelenése után a vágóhidat leállították, most új cégnév alatt újra próbálkozik. A Hospodárske Noviny csütörtöki közlése szerint az illető vállalkozó a botrány után azért húzta le a rolót – átmenetileg – mert már senki sem akart húst venni tőle. Ezután tevékenységét némiképp megváltoztatta: megvette a marhákat, de már nem saját, hanem egy másik cég vágóhídján levágatta, a húst pedig megint ő értékesítette.

 

A törvény ilyen, és kész

 hirdetes_300x300  

 

Júliusban a vállalkozó ismét kérvényezte a szenci regionális állategészségügyi felügyelettől, hogy engedélyezzék új név alatt (GRAST) vágóhídja működését. A hivatal eleget is tett a kérésének, és július 19-én kiadott egy feltételes határozatot, amely alapján a vállalkozó vágóhídja iktatószámot kaphatott.

 

A GRAST már szerepel az elfogadott vágóhidak hivatalos szlovák jegyzékében. Így az illető továbbra is zavartalanul működhet, annak ellenére, hogy előző cégnév alatt futó vágóhídja súlyos vádakkal szembesült.

 

A szenci állategészségügyi hivatal vezetője szerint a törvény nem teszi lehetővé, hogy elutasítsák a botrányba keveredett vállalkozó kérelmét, mert az új cégnév új jogalanyt jelent, és nem „örökli” meg az előző céggel szembeni kifogásokat – még ha ugyanahhoz a személyhez is köthetők. A HN szerint a minisztérium nem kíván szigorítani a törvényi feltételeken.

 

A dolog lényege, hogy a korlátolt felelősségű társaságok esetében (kft), nem az ügyvezetőt, hanem a jogi személyt, a céget szankcionálja a felügyelet. Most a vállalkozó felújítja korábbi vágóhídját, így az sem kizárt, hogy tényleg csak a cégnév változott, még a vágóhíd helyszíne is marad.

 

A Hospodárske Noviny idén több oknyomozó cikkben foglalkozott a Szlovákiába érkező húsok vagy élőállatok körüli visszaélésekkel, felhívva a figyelmet az SNS által vezetett Mezőgazdasági Minisztérium, a szlovák hatóságok és a brüsszeli illetékesek elégtelen intézkedéseire. Például egy antibiotikummal fertőzött húsról a brüsszeli közös figyelmeztető rendszer egy hónappal azután értesítette a nyilvánosságot, hogy az első vizsgálatokat elvégezték, a szlovák hatóságok pedig még akkor sem. A húst az emberek addigra értelemszerűen megvették, elfogyasztották.

 

A lengyel után itt a szlovák húsbotrány: a hazai vágóhidakon is évek óta feldolgozzák a beteg állatok húsát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!