Nyitókép forrása: bauerzeitung.ch

 

Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter is érzi, hogy közelednek a választások. Pénteken végrehajtással fenyegette meg az osztrák tulajdonú Billa szlovákiai kiskereskedelmi láncolatát, ha nem fizetik ki az egymillió eurós bírságot, amit a fogyasztóvédelem és az élelmiszerfelügyelet kirótt rájuk.

 

“Szlovákia szuverén független állam, amelynek területén törvények vannak érvényben. Az üzletlánc ellen, amely jogellenesen elutasítja a bírság kifizetését a szlovák fogyasztóvédelmi törvény ismételt megsértéséért, súlyosan fel fogunk lépni, és a jogi kötelezettségei be nem tartása esetén végrehajtás alá vonjuk a vagyonát.”

 

fogalmazott a miniszterasszony, akinek pártja, az SNS már jó ideje kóstolgatja a nyugati kereskedőláncokat, korábban például a szupermarketadó vert fel komolyabb hullámokat.

 

 hirdetes_810x300  

A kiskereskedelmi láncoknak természetesen nem tetszenek az agrártárca intézkedései. Annak kezdeményezésére ugyanis épp május 1-jén változott meg a törvény. Míg eddig a megbírságolt üzletek még a kirótt bírság előtt megfellebbezhették a döntést (és az esetek 90 százalékában nyertek is) a bíróságon, az új szabályozás szerint először ki kell fizetniük a bírságot, és csak azután fellebbezhetik meg a büntetés tényét.

 

Nem fizeti meg a Billa a bírságot, Matečná végrehajtás alá vonná az üzletlánc vagyonát

 

Matečná most a törvények betartására hivatkozik, ám épp az ő minisztersége idején zajlottak Szlovákia legnagyobb gazdatüntetései, és épp a törvények be nem tartása miatt. A multik elleni harc szerepében tetszelgő Matečná akkor a gazdák problémáit lesöpörte az asztalról, és a Smertől tanult módszerekkel (sajtóban való hiteltelenítés, rendőrségi eljárások indítása) próbálta elterelni a figyelmet arról, hogy bizony a mezőgazdasági tárcának sok felelőssége van abban, hogy az agrármaffia megvetette a lábát Szlovákiában, hogy gazdákat vernek, erőszakkal elveszik a földjeiket és hogy általánossá vált az agrárdotációval való visszaélés.

 

Ami a Billával szembeni büntetést illeti, az INESS gazdaságkutató intézet tett közzé egy nagyon érdekes posztot közösségi oldalán. Mielőtt erre rátérnénk, érdemes még megemlíteni, hogy a május elejével hatályba lépő jogszabály szerint az ellenőrök bármilyen hiányosságért bármekkora büntetést kiszabhatnak. Például egyetlen lejárt szavatosságú jogurt is kerülhet egymillió eurós bírságba – és nem csak a multicégeknek.

 

Ezzel kapcsolatban az INESS arra hívja fel a figyelmet, hogy a Billa esetében rothadt barack, allergén anyagok hiányos feltüntetése és vélhetően egy véletlenül, akár vásárlók által megsértett csomagolás miatt követel egymillió eurót az állam a Billától.

 

„Csak összehasonlításképp, ha egy orvos egészségügyi beavatkozás során megöl egy beteget, a maximálisan rá kiszabható pénzbírság 33 193 euró. Ha életveszélyes épületet épít fel valaki, a maximális bírság nagysága 170 ezer euró. Tűzvédelmi előírások megszegéséért a büntetés felső határa 16 596 euró”

 

jegyzi meg az INESS. És valóban. Mikor egy gondatlan orvos és nővér miatt meghalt a Nyitrai Kórházban egy hároméves kisfiú néhány évvel ezelőtt, a kórházat nyolc és félezer euróra büntették. Most, a Billát rothadt gyümölcsök miatt egymillióra. A különbség az, hogy míg az előbbi összeget a gyerek családja kapta, az utóbbi az állami költségvetést gazdagítja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.