Nyitókép: SzNF Múzeuma

 

Besztercebányán épülhet fel három éven belül Európa legmodernebb múzeuma. A Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának vezetősége 5 millió euróra becsüli a múzeum modernizációjának költségeit. Vajon kibírja ezt a terhelést államkassza? Valóban szükség van erre a modernizáció, ha ennél sokkal jelentősebb műemlékeink válnak enyészetté?

 

Stanislav Mičev, a SzNF Múzeumának igazgatója a modern múzeumok Mekkáját szeretné kialakítani Besztercebányán.

 

 hirdetes_400x285  

„A fiatalokat nem igazán lehet olyan múzeumokba becsábítani, ahol papírplakátok lógnak a falon. Olyan interaktív technológiákra van szükségük, amelyek erős érzelmeket és élményeket tudnak kiváltani belőlük“

 

– jelentette ki Mičev.

 

A múzeumon véghezvitt másik jelentős változás az lenne, hogy a kiállított tárgyak a szabad ég alól egyfajta üvegből készült alagútba kerülnének.

 

„Még pár év az eső alatt és a kiállított tárgyakból csupán rozsda marad“

 

– vélekedett az igazgató.

 

Fotó: SzNF Múzeuma
Fotó: SzNF Múzeuma
Fotó: SzNF Múzeuma
Fotó: SzNF Múzeuma

 

Találnak erre 5 milliót az államkasszában?

 

A Webnoviny.sk megkérdezte a kulturális minisztériumot, s az alábbi választ kapta:

 

„A kulturális minisztérium üdvözli és támogatja a SzNF Múzeumának modernizálását. A múzeum modernizációjával kapcsolatos előzetes beruházások a 2020–2022-es költségvetési tervben szerepelnek. A befektetés magas költségvetése miatt a modernizáció a kulturális minisztérium és az államkassza lehetőségeitől fog függeni“.

 

Összességében ez azt jelenti, hogy a múzeum modernizációjával kapcsolatban a nyilvánosság idén ősszel fog bővebb információhoz jutni, ugyanis az egyes tárcák és lobbicsoportok ekkor fognak harcolni a jövő évi költségvetésért.

 

A múzeum igazgatójának pontos elképzelése van arról, hogy miként változtatná meg a SzNF Múzeumának arculatát. A besztercebányai múzeumot a drezdai Bundeswehr Hadtörténeti Múzeum mintájára alakítaná át.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!