Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A Gazdák Kezdeményezése (Iniciatíva poľnohospodárov) szervezetbe tömörülő gazdáknak elfogyott a türelme a kormánygarnitúrával szemben, ezért radikális döntésre szánták el magukat – írja az Aktuality.sk szlovák hírportál.

 

A gazdák egy évvel a gazdatüntetések után számot vetettek azzal, mit értek el, de mivel a kormányzat üres szavakon és kozmetikai intézkedéseken kívül mást nem tett értük, úgy döntöttek, hogy néhányan közülük belépnek a nagypolitikába. Ezt a gazdatüntetés egyik központi személyisége, Patrik Magdoško árulta el az Aktuality.sk-nak.

 

„Úgy döntöttünk, hogy képviselőinket harcba küldjük a politikába. Ez az egyetlen megoldás, hogy megváltoztassuk a helyzetet a mezőgazdaságban”.

 

 hirdetes_810x300  

Több lehetőség

 

Magdoško elmondása szerint több lehetőség is rendelkezésükre áll, és már tárgyalnak az irántuk érdeklődő pártokkal.

 

„A kormánynak csaknem négy év állt rendelkezésére, hogy valódi változást érjen el a mezőgazdaságban. Semmilyen eredmény nem született. Mindegyik lépésük csak marketingfogás volt, vagy csak megpróbáltak elhitelteleníteni bennünket“

 

magyarázta a kelet-szlovákiai gazda. Emlékeztetett, hogy a gazdák egyik központi követelése Szlovákia élelmiszer-önellátásának 60-65 százalékosra emelése. Jelenleg a szlovák üzletek polcain lévő élelmiszerek nagyjából harmada tekinthető hazainak. A gazdák a tavalyi és idei tüntetéseken is felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi mezőgazdasági törvényi káosz csak a nagyvállalatoknak kedveznek, akik viszont nem a hazai élelmiszernövényeket tartják prioritásnak, hanem az energianövényeket.

 

 

Matovič és Šeliga már megerősítette, hogy érdekli őket az ajánlat

 

Igor Matovič, az OľaNO elnöke már megerősítette, hogy találkozott a gazdákkal. Állítja, az Egyszerű Emberek és a gazdák közös nevezője, hogy meg akarják tisztítani a szlovák mezőgazdaságot a maffiamódszerektől.

 

„Az OľaNO mindig is nyitva tartotta jelöltlistáját az aktív emberek előtt, akik nem félnek az igazság oldalára állni. Ha tehát hajlandóak, nem látok benne a problémát [hogy az OĽaNO listáján induljanak]”

 

fogalmazott a pártelnök.

 

A gazdák kapcsolatkeresése felkeltette az Andrej Kiska-féle Za ľudí (Az Emberkért) párt érdeklődését is. Juraj Šeliga megerősítette, hogy a párt programjának kidolgozásánál is együttműködnek már gazdákkal, és tárgyalnak arról, hogy a gazdák képviselői helyet kapjanak a párt választási listáján.

 

A KDH diszkrécióra hivatkozva nem válaszolt a szlovák hírportálnak, hogy tárgyalnak-e a gazdákkal, vagy hogy adnának-e helyet nekik a listájukon. Az SaS azzal utasította el a válaszadást, hogy a választási listával csak szeptemberben fognak foglalkozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!